shutterstock 1641609154

Kijk! VIktor Orban sloopt de EU: 'De Sovjet-Unie was een tragedie, de EU is een komedie'

EUokt 24 2023, 18:43
Heerlijke beelden uit Hongarije waar premier Viktor Orban hard inzet op de Europese Parlementsverkiezingen die volgend jaar gaan plaatsvinden. Orban wil dat zijn partij de grootste Hongaarse partij wordt in het Europees Parlement... en hij wil die zetels vervolgens gebruiken om échte veranderingen te bewerkstelligen.
Orban is al een tijdje campagne aan het voeren - op een manier waar onze politici een puntje aan kunnen zuigen. De parlementsverkiezingen vinden immers volgend jaar pas plaats. Maar hij gaat er al hard voor. Vergelijk dit met Nederlandse partijen die eigenlijk pas een week of wat geleden zijn met de campagne voor de verkiezingen van 22 november.
Hoe dan ook, in zijn campagne haalt Orban steeds hard uit naar de EU. Hij vindt Brussel een megalomaan project; een project geleid door technocratische wannabe dictators die Hongarije de wet willen voorschrijven. Zijn volk en hij pikken dat niet langer. Ze willen hun soevereiniteit terug - en daar gaan ze voor zorgen ook.
Omdat hij er zo hard ingaat zijn er mensen die zich afvragen: is de EU in zijn optiek een tweede Sovjet-Unie? Is Brussel het nieuwe Moskou?
Nou nee.
"Brussel is niet Moskou," schrijft Orban op X waar hij een promotievideo heeft geplaatst. "De Sovjet-Unie was een tragedie. De EU is slechts een slappe tijdelijke komedie. De Sovjet-Unie was zonder hoop, maar we kunnen Brussel en de EU veranderen."
Het is en blijft heerlijk om deze man bezig te zien. Orban is écht één van de weinige Europese leiders die zich verzetten tegen de Brusselse megalomanen. Hij doet dat met flair - en altijd met waardering en oog voor de belangen van zijn eigen land en volk. Precies wat een leider zou moeten doen
Overigens is Viktor Orbans partij niet de enige EU-kritische partij in Hongarije. Er is ook een fantastische andere partij. Mi Hazánk Mozgalom wordt geleid door László Toroczkai. Eerder dit jaar heeft Mi Hazánk Mozgalom een document getekend waarin verschillende traditionalistische Europese partijen een samenwerkingsverband met elkaar afspreken. Ook een Nederlandse partij maakt deel uit van die coalitie. Het gaat dan natuurlijk om FVD.
Mi Hazánk Mozgalom is het FVD van Hongarije - en gaat verder dan Orban bereid is te doen wat de EU betreft. Het wordt héél interessant om te zien of die partij volgend jaar een flink aantal zetels haalt bij de Europese Parlementsverkiezingen. Als dat lukt vergroot het de druk op Orban namelijk alleen maar meer om Brussel hard aan te blijven pakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten