press conference bratislava summit 16 september 29688486016

Goed nieuws voor Europa: Populistische partij "Smer-SD" van Robert Fico grote winnaar Slowaakse parlementsverkiezingen

Buitenlandokt 01 2023, 12:00
De populistische partij "Smer-SD" heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Met ruim 99 procent van de kiesdistricten geteld, staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent van de stemmen. Hoewel Progressief Slowakije (PS) aanvankelijk als winnaar uit de exitpolls kwam met een indrukwekkende score, strandde de liberale partij uiteindelijk op 17 procent. Met dit resultaat zal Smer-SD naar verwachting 42 van de 150 zetels in het Slowaakse parlement bezetten.
Als Fico aan de macht komt staat Slowakije een opvallende koerswijziging te wachten. Hij heeft aangekondigd het huidige pro-westerse beleid van de regering achter zich te laten en de militaire steun aan buurland Oekraïne te stoppen. Fico benadrukte tijdens de campagne dat er "geen enkele kogel" meer richting Kyiv gestuurd zal worden.
Fico, die al drie keer eerder premier van Slowakije was, lijkt meer te willen samenwerken met landen als Hongarije en Polen, die regelmatig een tegengeluid laten horen in Europese Unie-kwesties. Aan de andere kant streefde PS-leider Michal Simecka, tevens vicepresident van het Europees Parlement, naar verdieping van de samenwerking met de EU. Hij hoopte dat Slowakije "het verleden" achter zich kon laten en zich kon richten op "de toekomst," met een nadruk op groene initiatieven en een betere bescherming van de Slowaakse lhbti+-gemeenschap.
De overwinning van Fico en zijn conservatieve standpunten lijken te resoneren met een meerderheid van de bevolking. Dit zou een teken kunnen zijn dat, niet alleen in Slowakije, maar wereldwijd, er mensen zijn die genoeg hebben van de WOKE-gekte en die een pragmatische benadering verkiezen boven het voortzetten van een oorlog met alleen maar meer slachtoffers als gevolg.
De toekomst van Slowakije zal ongetwijfeld boeiend en uitdagend zijn, maar deze verkiezingsuitslag toont aan dat er ruimte is voor diverse perspectieven en dat democratische processen in volle gang zijn in dit Europese land.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten