2l4a6144 fleur agema pvv

Fleur Agema: 'Dat Hugo de Jonge zijn corona-appjes geheim wil houden belooft weinig goeds'

Politiekmrt 09 2023, 18:00
Haagse politici staan in de spotlights na een verzoek om geheimhouding van WhatsApp-berichten gerelateerd aan corona. Hugo de Jonge, bijgestaan door een topambtenaar, heeft bij het ministerie van VWS aangedrongen om zijn berichten geheim te houden en zo openbaarmaking tegen te houden. Dit heeft voor onrust gezorgd bij PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema, die zich afvraagt waarom De Jonge zo geheimzinnig doet.
Deze onrust is versterkt door onthullingen in Engeland, waaruit blijkt dat de minister van Zorg tijdens de coronacrisis mensen angst aanjoeg in een poging hun gedrag te beïnvloeden. Gelekte WhatsApp-berichtjes hebben tot veel commotie geleid en dit nieuws lijkt nu over te waaien naar Nederland.
Fleur Agema, die door De Dagelijkse Standaard gevraagd is wat ze van deze zaak vindt, zegt dat ze geen idee heeft van de inhoud van de berichten van De Jonge. "Maar dat hij ze geheim wil houden belooft niet veel goeds," zegt ze vervolgens.
"De Jonge, Rutte en Van Dissel gingen over vergaande vrijheidsbeperkende maatregelen. Het hoe en waarom moet een kamerlid inzake Artikel 68 van de Grondwet kunnen nalopen. Daarnaast zijn er op veel dossiers nog missing links. Het zou fijn zijn als die opgehelderd kunnen worden."
Ze heeft daarom de brief, waarin De Jonge bovenstaande verzoeken deed aan het ministerie van VWS, opgevraagd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is belangrijk dat politici transparant zijn over hun beslissingen, vooral als het gaat om zaken die een grote invloed hebben op de samenleving. Artikel 68 van de grondwet stelt dat de regering verantwoording moet afleggen aan de Tweede Kamer. Vanuit dat principe stelt Agema dus ook haar vraag. Gaat De Jonge hier op in, of geeft hij toch gewoon nul op het rekest?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten