RenskeLeijtenNotulen

Geen meerderheid voor landelijk en lokaal referendum: VVD, CDA en SGP zijn tegen

Politiekjun 28 2022, 17:00
Dit zag natuurlijk helemaal niemand aankomen, maar er komt geen correctief referendum waarmee burgers een besluit van het parlement of de gemeenteraad achteraf kunnen verwerpen. Er is geen tweederde meerderheid voor in de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer moet nog een keer beslissen over een initiatiefvoorstel van de SP. Vóór de afgelopen verkiezingen stemden de Tweede en Eerste Kamer al in met dit voorstel, maar omdat het om een wijziging van de grondwet gaat moet er na de verkiezingen nóg een keer over worden gestemd. Daar is dan een tweederde meerderheid voor nodig en die is er niet, meldt het AD.
Initiatiefnemer Renske Leijten (SP) zag al dat het wetsvoorstel het in zijn oorspronkelijke vorm niet zou halen. Om die reden besloot ze het voorstel in tweeën te splitsen: een correctief referendum op landelijk niveau en een op lokaal niveau. Maar nee hoor, het CDA, die daardoor eerst wel overstag leek te gaan, krabbelt terug. "Een referendum zorgt voor polarisatie", vertelt Kamerlid Inge van Dijk.
Het CDA wil liever burgerraden die lekker meepraten, zodat de volksvertegenwoordigers alsnog blijven beslissen. Referenda vinden ze voor veel onderwerpen te ingewikkeld, omdat er alleen met 'ja' of 'nee' kan worden gestemd. Maar de echte (en zeer ironische) reden is dat Van Dijk allerlei lokale afdelingen langs is gegaan en ze heeft gevraagd of ze voor of tegen zijn. En wat blijkt? 90 procent was tegen. Mooi dat zo'n complex onderwerp dan ineens wél voorgelegd kan worden aan mensen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
VVD, CDA en de SGP hebben kennelijk moeite met het idee dat burgers niet alleen tijdens de verkiezingen invloed hebben op beleid dat hen treft. Dat soort democratische slagkracht werkt maar 'polariserend'. Waarschijnlijk omdat bij zo'n referendum een enkel thema, onderwerp of beleidsvoorstel dan volledig in de schijnwerpers komt te staan en mensen zich daadwerkelijk gaan verdiepen in wat er dreigt te gebeuren. Nee, dan vertrouwen ze toch liever op de mensen die op het laatste moment nog beslissen op wie ze zullen gaan stemmen...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten