Video! Renske Leijten (SP): 'moratorium op slopen huurwoningen om wooncrisis tegen te gaan'

Politiekjun 08 2022, 9:45
We zitten al jaren in een wooncrisis in Nederland. Maar ondertussen worden er wél sociale huurwoningen gesloopt. Renske Leijten van de SP confronteert het kabinet met dit wanbeleid en eist dat dit ánders gaat. Er moet, zegt zij, eigenlijk gewoon een moratorium op slopen komen.
Bij het debat over sociale huurwoningen en de wooncrisis meer in het algemeen liet Renske Leijten van de SP weten dat er nogal wat schort aan het kabinetsbeleid. Belangrijker is dat ze daarbij twee moties indiende. 
De eerste motie stelt dat er een norm moet komen van minimaal 30 procent sociale huur. Dit is belangrijk, vindt Leijten, omdat er behoorlijk wat gemeenten zijn die vooral zo weinig mogelijk sociale huurwoningen proberen te bouwen. De redenering daarachter is natuurlijk dat gewone huurwoningen voor een hoger bedrag verhuurd worden, wat betekent dat je een ander soort huurder krijgt... en dus een ander soort wijk.
Daarom wil Leijten dat de 30 procentregel gebruikt wordt om het aantal sociale huurwoningen "te verhogen." Maar let wel: alleen om dat te verhogen, en dus niet om gemeenten waar er momenteel meer zijn vervolgens toestemming te geven dat percentage te verlagen onder het motto, 'wij voldeden hier altijd ruim aan, dat kan best wat minder worden.'

Sloopmoratorium

Maar de tweede motie van Leijten is de belangrijkste. De titel van die motie is namelijk: "Slopen? Nu even niet!"
In de motie legt Leijten uit dat er jaarlijks zo'n 11.000 woningen gesloopt worden. En dat is raar. Want we zitten midden in een wooncrisis waarin er gewoon een tekort aan woningen is. Die crisis wordt nog eens verergerd doordat nieuwbouw onderhevig is aan allerlei belachelijke stikstofregels, waardoor nieuwbouw ontzettend beperkt wordt. 
Daarom wil Leijten een moratorium op de sloop van (huur-) woningen "tot dat het woningtekort tot het gewenste niveau van twee procent is teruggebracht."
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten