Screen Shot 2022 04 23 at 120326

Kabinet zwicht niet voor boerenprotesten, gaat door met vrijwel ongewijzigde stikstofplannen

Politiekjun 28 2022, 17:35
In de Tweede Kamer zijn wat moties aangenomen om het kabinet wat bij te sturen, maar de stikstofplannen gaan gewoon grotendeels ongewijzigd door. De provincies krijgen een jaar de tijd om met plannen te komen. Boeren hebben al nieuwe acties aangekondigd.
Oppositiepartijen dienden moties in om het kabinet naar huis te sturen, waar natuurlijk geen meerderheid voor kwam. Wel zijn er moties aangenomen om andere sectoren óók een bijdrage te laten leveren aan de stikstofreductie, meldt De Telegraaf. Maar uiteindelijk gaat er vrij weinig veranderen: de boeren zijn zwaar de lul.
Misschien wel de meest verschrikkelijke motie kwam van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij wilde de minister oproepen om hard in te grijpen als provinciebestuurders 'eventuele vertraging' zouden veroorzaken bij de uitvoering van het Haagse beleid. Dat ging gelukkig de coalitiepartij ChristenUnie zelfs te ver, waardoor de motie werd aangehouden.
Voor de boeren zit er nu dus vrij weinig anders op dan blijven protesteren. Waarschijnlijk hopen de coalitiepartijen dat ze tijdens hun acties hun 'goodwill' verspelen. De boeren staan dus voor een dilemma: verder escaleren zónder de burgers teveel tegen het hoofd te stoten. De enige redding die zij nog hebben, als het kabinet echt nergens voor zwicht, zijn de Provinciale Statenverkiezingen. En dan nog is het maar de vraag hoeveel er daar nog daadwerkelijk kan worden veranderd.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het voordeel is wel dat het kabinet de regie grotendeels bij de provincies legt. Met een beetje 'geluk' wordt het dan eenzelfde soort fiasco als bij de jeugdzorg, toen de gemeentes die taken er ineens bijkregen. Als de plannen en de uitvoering mislukken dan slaat de stemming bij de rest van de burgers ook snel om. Die krijgen de effecten op hun leefomgeving namelijk snel genoeg te zien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten