ernstkuipers

Minister Kuipers (VWS) liegt over alarmerende corona-memo: 'RIVM deelde memo niet met ministerie'

Politiekjun 28 2022, 18:00
Minister Kuipers van Volksgezondheid ontkent in een brief aan de Tweede Kamer dat het RIVM een alarmerende concept-memo over corona met zijn ministerie heeft gedeeld. Opgevraagde e-mails suggereren totaal het tegenovergestelde.
Enige tijd voor het coronavirus in Nederland kwam waren RIVM-modelleurs al druk bezig met een risicoanalyse, voor het geval het virus ons toch wél zou bereiken, meldt de NOS. Op 9 februari 2020 stuurt een onbekende (weggelakte) modelleur van het RIVM een verontrustende risicoanalyse naar zijn collega, met het verzoek dit snel bij het ministerie van Volksgezondheid in te brengen. Er staat immers drie dagen later een interdepartementaal overleg over corona op de agenda.
In de memo wordt de conclusie getrokken dat de impact van een corona-epidemie uitkomt op "een classificatie als ernstige tot catastrofale bedreiging voor de nationale veiligheid". Een prima bericht om snel te behandelen, toch? De volgende ochtend reageert de collega: "We hadden afgesproken met VWS dat dit nog niet in het interdepartementale overleg gaat, voordat dit intern afgestemd wordt. Dit gebeurt woensdag, begreep ik."
De memo wordt niet opgepakt en er ontstaat een mailwisseling tussen het RIVM en VWS. Het zou toch wel fijn zijn als er even met die risicoanalyse kon worden gewacht, zodat er ook andere scenario's over de ziektelast/verspreidingssnelheid/benodigde zorgcapaciteit konden worden berekend.
Nou is het op zich al kwalijk genoeg dat het ministerie van VWS het tijdens een virusuitbraak lekker rustig aan probeert te doen, maar de reactie van minister Kuipers is bijna net zo erg. Hij ontkent glashard dat de memo niet inhoudelijk met het ministerie is besproken.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Zul je straks zien dat er gaat worden gebakkeleid over de definitie van 'inhoudelijk', of de RIVM-modelleur wordt voor de bus gegooid omdat zijn model 'eigen werk' is. Alles om de aandacht maar af te leiden van het feit dat het ministerie van VWS eigenlijk gewoon heeft zitten slapen en moedwillig oogkleppen op heeft gezet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten