lichttoren eindhoven 1 cropped

Gemeente Eindhoven onderzoekt anonimisering sollicitaties als wapen tegen discriminatie: "de volgende stap is dat blanke mensen niet meer mogen solliciteren!"

Politiekmei 31 2023, 19:00
De Gemeente Eindhoven overweegt anonimisering van sollicitaties in de strijd tegen discriminatie. Het is een kwestie die al sinds 2016 speelt, toen er voor het eerst politiek werd gevraagd om anoniem solliciteren in te voeren. Ondanks een besluit van de gemeenteraad destijds, is deze methode nooit toegepast.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat discriminatie van sollicitanten bij de gemeente Eindhoven een hardnekkig probleem is. Kandidaten met een niet-westerse achtergrond hebben 20 procent minder kans op een baan bij de gemeente. Dit percentage is zelfs hoger dan enkele jaren geleden, voordat er initiatieven werden genomen om het selectieproces professioneler en objectiever te maken.
D66, Volt, GroenLinks, PvdA en SP noemen de situatie "pijnlijk". Ze zijn teleurgesteld dat de inspanningen van de gemeente niet het gewenste effect hebben gehad en soms zelfs averechts werken. In 2016 werd anoniem solliciteren voorgesteld als een mogelijke oplossing tegen discriminatie. De gemeenteraad stemde vrijwel unaniem in met dit voorstel, maar het is nooit geïmplementeerd omdat de gemeente eerst onderzoek wilde laten uitvoeren naar verbeteringen op het gebied van inclusiviteit.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Overigens zijn niet álle partijen in Eindhoven te spreken over de hele gang van zaken. Zo laat de fractievoorzitter van LPF-Eindhoven, Rudy Reker in een reactie aan De Dagelijkse Standaard weten: “Anoniem solliciteren is het zelfde als je kop in het zand steken. Dit werkt zo gewoon niet! Mensen willen weten wat ze in huis halen, het gaat ook om de persoon zelf.”
Ook vanuit de inwoners zelf is er kritiek op de overweging van de Gemeente Eindhoven. PVV-Statenlid en Eindhovenaar Tjerk Langman ziet het al gebeuren dat de volgende stap is dat blanke mensen niet meer mogen solliciteren bij de gemeente Eindhoven. “En dat noemen ze dan ‘positieve discriminatie’."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten