whatsapp image 2023 03 01 at 110458

Hart voor Den Haag wil Extinction Rebellion aanhangers beperken met gebiedsverboden

Politiekmaa 29 2023, 19:00
Hart voor Den Haag heeft aangekondigd dat het gebiedsverboden wil opleggen aan aanhangers van Extinction Rebellion (XR) die betrokken zijn bij het ontwrichten van de samenleving. De partij beschuldigt de organisatie van "puur vandalisme" en beweert dat het niet langer gaat om legitieme demonstraties.
Deze oproep komt naar aanleiding van de aankondiging van XR dat ze op zaterdag 27 mei opnieuw de A12 snelweg in Den Haag willen bezetten. Dit heeft geleid tot de eis van Hart voor Den Haag voor harde maatregelen tegen de organisatie. De politieke partij uit Den Haag wijst ook op de tientallen aanhoudingen van XR-aanhangers tijdens de recente acties bij Eindhoven Airport en de overlast die ze hebben veroorzaakt door meerdere malen de A12 in Den Haag te blokkeren.
Hart voor Den Haag heeft gevraagd om de "Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast" toe te passen op XR. Deze wet biedt de mogelijkheid om gebiedsverboden op te leggen, evenals groepsverboden of meldplichten. De partij wil dat deze middelen worden ingezet om de vandalen van deze extreme actiegroep te stoppen. De politieke partij is ook van mening dat XR verantwoordelijk moet worden gehouden voor de aangerichte schade en dat iedere eurocent op de daders verhaald moet worden.
Dankzij gedegen journalistiek van dagblad Trouw, De Groene en Investico werd vorige week bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) zich serieus zorgen maakt over XR. Extinction Rebellion blijft herhalen vreedzaam te zijn, maar daar denkt het OM anders over blijkt uit documenten in handen van de krant. “Er wordt niet geknokt, maar dat is het dan ook wel. Er is eenvoudigweg sprake van strafbare feiten, die bij herhaling gepleegd worden en waarbij XR gevaar voor derden voor lief neemt.”
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten