4141069138 abc677a70f c

Het boekenverbranden gaat beginnen: Bol.com gaat samenwerken met de Nationaal Coördinator: 'Antisemitische' boeken weren

Politieknov 08 2022, 18:25
Wat moet dit een ongelooflijk feest zijn voor mensen die er niet van houden dat onwelgevallige meningen mogelijk gepubliceerd worden. Bol.com kondigt aan dat het voortaan 'antisemitische boeken' gaat weren. Oh ja, en boeken met 'complotheorieën.' Want samen met de staat heeft Bol besloten dat dergelijke boeken heel erg zijn.
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, Eddo Verdoner zegt heel blij bij Radio 1 dat hij en Bol.com afspraken hebben gemaakt. "Het begon allemaal vorig jaar na een aantal incidenten op Bol.com en een paar aangiften," aldus deze vertegenwoordiger van de staat. "Als gerenommeerde winkel moet je zulke producten niet willen aanbieden. Ik wil het verdienmodel achter antisemitisme en complottheorieën aanpakken. Dit initiatief komt naast het strafrecht."
Vervolgens legt de NOS uit dat het om boeken gaat die in strijd zouden zijn met de wet... en om boeken die dat niet zijn, maar waarvan Verdoner en pressiegroepen de inhoud niet plezant vinden:

Volgens Verdoner gaat het om boeken die echt strafbaar zijn en dus helemaal niet verkocht mogen worden en om boeken die net niet strafbaar zijn, maar wel duidelijk antisemitisch. "Webwinkels moeten zich daartegen weren. Ze moeten preventief kijken of antisemitische boeken in hun collectie zitten, niet reactief."

"Boeken die echt strafbaar zijn ... en om boeken die net niet strafbaar zijn?" Wat? Dat is totale Newspeak uit het boek 1984. Er is niet zoiets als "net niet strafbaar" zijn. De inhoud van een boek is strafbaar of is dat niet. In het geval dat het niet zo is hoort de overheid zich er totaal niet mee te bemoeien
Sterker nog, dan is het ronduit schandalig en mijn inziens zelfs illegaal voor de staat - in de persoon van deze Verdoner - om af te dwingen dat websites het boek niet verkopen. Een private website kan daar zelf toe beslissen. Prima. Maar niet onder druk van en met medewerking van Verdoner!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Aan Jodenhaat hebben we allemaal een enorme hekel. Jodenhaters zijn een zielig soort mensjes - net zoals racisten van welke vorm dan ook dat zijn. Maar wat we nu zien is dat de term 'antisemitisch' gebruikt wordt om andersdenkenden het zwijgen op te leggen, inclusief mensen waarvan je denkt: 'Uh, waar is het jodenhaat-gedeelte dan?'
Zijn er boeken met kwalijke inhoud? Ja. Natuurlijk. Maar wat nog veel kwalijker is, is dat hele horden boeken digitaal verbrand worden omdat de autoriteiten en pressiegroepen niet blij met ze zijn. In het verleden was er een verbod op Mein Kampf, en dat was het dan. Nu ga je zien dat daar een enorme horde aan wordt toegevoegd.
Samenlevingen die boeken censureren - ze (digitaal) verbranden - zijn razendsnel op weg autoritair te worden. Dat je één of twee heel extreme boeken bant omdat die historisch grote schade hebben aangericht is één ding. Maar dat je op grote schaal boeken gaat checken op hun inhoud en vervolgens onwelgevallige werken digitaal verbrandt is niet slechts een glijdende schaal; het betekent dat je al aan de onderkant beland bent.
En weet je wat zo raar is? Tot voor kort had niemand het meer over "antisemitisme." Maar opeens wordt die beschuldiging te pas en te onpas erbij gesleept. Alles is opeens "een hondenfluitje." Maar waarom? Zijn mensen opeens antisemitisch aan het worden? Of is dit voor het kartel gewoon een goede en effectieve stok om ons mee te slaan, omdat men weet dat burgers op basis van die beschuldiging heel veel censuur accepteren? Vragen, vragen, vragen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten