Screen Shot 2022 11 08 at 143003

Kijk! Hans Wiegel: 'Het gezag van Sophie Hermans in de VVD is niet zo groot meer'

Politieknov 08 2022, 17:40
"Het gezag van Sophie Hermans in de VVD is niet zo groot meer." Dat zegt VVD-coryfee Hans Wiegel. Natuurlijk moet ze zelf beslissen of ze ermee ophoudt als fractievoorzitter, maar als hij het was, zou Wiegel het wel weten. Dan had hij het nog even aangekeken en was hij op zoek gegaan naar een andere baan. Laten we in vredesnaam hopen dat Hermans meeluistert. Of juist niet. Want hoe langer zij aanblijft, hoe meer zij haar partij beschadigt. En dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws.
"Het is een heel aardig mens," zei Wiegel vandaag bij het Radioprogramma Sven Op 1. "En ze werkt keihard. Iemand moet het maar doen he? Want om fractievoorzitter te zijn voor een grote partij, dat is op zichzelf al een hele kunst. Ze heeft het altijd redelijk goed gedaan. Iedereen mag haar ook. Maar voor haar is het op dit ogenblik, zeker in déze tijd, ja, is het niet plezierig."
Met andere woorden, iedereen vindt Sophie hartstikke lief. Ze kan er alleen niets van!
Op de vraag hoe het zit met het gezag van Hermans in de fractie antwoordt Wiegel heel duidelijk. "Dat is niet zo groot meer. Ik zeg het maar heel vriendelijk. Maar daar komt het wel op neer."
"Het is haast niet te doen" voor Hermans om in deze situatie haar partij "te leiden," gaat Wiegel verder. Vervolgens probeert hij haar te complimenteren... maar dat doet Wiegel op zo'n manier dat je eigenlijk alleen maar bij jezelf denkt: dat mens kan er echt niets van.
"Ze is heel flink en heeft al heel wat meegemaakt dus ze zal de tanden wel op elkaar zetten. Maar om dat met plezier te gaan doen... Tja, dat fractievoorzitterschap, ik heb dat zelf ook een tijdje gedaan, dan moet de achterban je steunen. En die moet blij zijn met die figuur die de leiding heeft. Als dat niet zo is krijg je dat gedoe ," aldus Wiegel namelijk.
Het mooiste uit die paar zinnen is natuurlijk dat hij haar complimenteert door haar "flink" te noemen. Damn. Zo noem je je dochter van 3. Niet de fractieleider van de grootste partij in het parlement.
Dus hoe nu verder vroeg Sven Kockelmann daarop?
"Dat moet ze zelf weten. Het is ook heel moeilijk voor zo iemand om dan te zeggen: ik houd ermee op. Dat ligt ook niet bij haar. Ze heeft al heel veel zware dingen gedaan. Ik denk ook dat we dat weten en dat mag ook gezegd worden. Maar als dat doorgaat dan zou ik zelf ook zeggen: nou jongens, bekijk het. Zoek het uit."
Vervolgens komt dan natuurlijk de vraag: is dat moment aangebroken. Wiegels antwoord: "Bijna."
En dan: wat is daar dan voor nodig nog bovenop wat er al gebeurd is? Tja. Toen begon Wiegel te lachen. "U bent een slecht mens," zei hij half grappend. Waarom? Nou, omdat het iedereen duidelijk is dat "bijna" eigenlijk "ja, al lang" betekent. Alleen wil hij dat niet zo zeggen omdat Wiegel goed is met Sophie zelf, haar zus, én haar vader Loek.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Kortom, Wiegel vindt net als de rest van Nederland dat Sophie Hermans er een potje van maakt als VVD-fractievoorzitter. Ze moet "zelf weten" wanneer ze opstapt... maar eigenlijk is dat moment al lang en breed aangekomen, en is ze haar gezag totaal kwijt.
En hoewel Wiegel net doet alsof Hermans het "heel goed gedaan" heeft is dat natuurlijk je reinste flauwekul. Geert Wilders had gelijk in juni toen hij haar de tassendrager van Rutte noemde. Dát is waarom ze fractievoorzitter werd... en het is ook precies de reden waarom ze eigenlijk veel te licht is voor die functie.
Voor Hermans is het allertrieste nog wel dat ze haar fractie niet meekreeg in het asielwetverhaal - de spreidingswet - maar dat de fractie als een blad aan de boom omsloeg toen Rutte even langskwam. Papa Rutte heeft haar vandaag letterlijk moeten redden. Meer vernederend dan dat wordt het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten