De Jonge jaagt op artsen die "desinformatie verspreiden" over coronavirus of vaccins

De Jonge jaagt op artsen die "desinformatie verspreiden" over coronavirus of vaccins

Hugo de Jonge in het ziekenhuis. Bron: Screenshot MinVWS / Instagram.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van Hugo de Jonge heeft de afgelopen maand zo'n vijftig keer een corrigerende brief gestuurd naar artsen die "desinformatie" gaven over het coronavirus, of het vaccineren daartegen. Desinformatie over coronavaccins of het virus kan volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge "een gevaar zijn voor de volksgezondheid".

Het is nogal ironisch dat De Jonge ineens zo fel tegen "desinformatie" van artsen ageert, aangezien hij gisteren zelf nog sprak over een "levensgrote kans" om ziek te worden als je niet gevaccineerd bent. Dat is net zo goed desinformatie en wakkert juist onnodige angst aan.

De Dagelijkse Standaard

Naast het feit dat de IGJ vijftig corrigerende brieven heeft gestuurd, hebben ze ook tien keer een sanctie opgelegd. Het ging daarbij volgens de inspectie van De Jonge om artsen die door zouden zijn gegaan met het verspreiden van "desinformatie". Als voorbeeld noemen ze "het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties."

Het vervelende is dat de IGJ behoorlijk algemene termen gebruikt en niet ingaat op wát die artsen dan precies hebben gezegd. Het actief ontraden van vaccinaties is namelijk helemaal niet iets wat actief indruist tegen "algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie" als het om kinderen gaat, bijvoorbeeld.

Als zoiets door de IGJ al wordt gezien als een uitspraak die een gevaar voor de volksgezondheid oplevert, dan zijn ze echt helemaal de weg kwijt. Zelf propageren ze eigenlijk ook desinformatie, want ze stellen dat "een hoge vaccinatiegraad belangrijk is om het virus in te dammen". We weten, en dit geldt zeker voor de deltavariant, dat het coronavaccin voornamelijk de gevaccineerde beschermt tegen ernstige ziekte. Het doet vrij weinig om te voorkomen dat ánderen besmet raken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De IGJ lijkt dus een heuse klopjacht te zijn begonnen tegen artsen die het officiële verhaal (dat vol gaten en onzekerheden zit) in twijfel trekken. En natuurlijk zullen er vast figuren bijzitten die een klap van de molen hebben gehad en de raarste theorieën verspreiden, maar die voorbeelden van desinformatie noemen ze niet. Dit is gewoon hartstikke eng.

Lees meer over:
Hugo de Jonge coronavaccins

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties