shutterstock 2315170047

Huichelachtige Yesilgöz lacht Wilders uit: 'Met hem regeren? Nee dat zie ik niet gebeuren'

Politieknov 21 2023, 8:00
De afgelopen dagen is de PVV 'gestegen in de peilingen.' Waarom? Omdat veel mensen het vreselijk vinden om te zien dat hele horden allochtonen met de Palestijnen sympathiseren én omdat Dilan Yesilgöz de deur naar de PVV nadrukkelijk heeft opengezet. Maar nu, daags voor de verkiezingen, laat ze weten dat dit allemaal flauwekul was. De VVD gaat niet regeren met de PVV.
Na het laatste verkiezingsdebat van de campagne gisteravond werd Yesilgöz gevraagd wat ze nou écht van Wilders vindt. Nou, zei ze, "het is elke keer een verrassing welke Geert Wilders voor je staat. De ene keer zijn z'n standpunten in de prullenbak, daarna hij ze er weer uit. Uiteindelijk moet je kijken naar wat iemand echt zegt, en dan zie je..."

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Op dat moment werd ze afgekapt. "Gelooft u hem?" werd haar gevraagd. "Ik vind hem niet geloofwaardig," was het antwoord van de VVD-leidster daarop.
Oh? "Blijft er dan niet heel weinig over om met de PVV in een coalitie stappen?"
Haar antwoord: "Ik heb ook nooit gezegd dat ik met de PVV in een coalitie wil stappen..."
Uh, wat? Even terug zei je daar toch echt heel andere dingen over.
"Maar als hij groot wordt, in de peilingen..." ging de journaliste die haar 'ondervroeg' verder.
Yesilgöz heel duidelijk: "Dat zie ik niet gebeuren."

Een glas en een plas

Opiniemaker Joost Niemoller reageert woedend op deze uitspraken van Yesilgöz. "De VVD gaat toch over links regeren en de immigratieplannen gaan de ijskast in," schrijft hij op X. "Alles blijft zoals het was."

Brekend. De VVD gaat toch over links regeren en de immigratieplannen gaan de ijskast in. Alles blijft zoals het was. "Maar of de VVD niet gedwongen wordt met Wilders te regeren als de kiezer de PVV groot maakt? „Dat moeten we nog maar even zien”, zei Yesilgöz. „Maar dat zie…

1.0K
Reply
Inderdaad. Het aloude verhaal van het drinken van een glas, het doen van een plas, waarna alles blijft zoals het was.
Maar welke malloot dacht dat het dit keer anders zou gaan? De VVD heeft de PVV bewust opgebouwd de afgelopen weken. Niet omdat Yesilgöz echt met Wilders wil samenwerken, maar omdat dit scenario het 't meest waarschijnlijk maakt dat zij premier wordt.
Laat me dit even uitleggen. Omtzigt ging sowieso al niet zaken doen met Wilders. Timmermans ook niet. Yesilgöz wist dus vanaf dag één dat een coalitie met de PVV niet zou slagen. Toch zette zij de deur naar de PVV open... Omdat ze wist dat dit er waarschijnlijk voor zou zorgen dat de PVV andere rechtse partijen zou leegvreten én ook NSC van Pieter Omtzigt zou beschadigen.
Voor Yesilgöz was Timmermans nooit de echte grote vijand. Zij weet net zo goed als wij dat PvdA/GroenLinks de VVD niet gaat verslaan. Niet in hun eentje, en ook niet als coalitie.
Nee, Yesilgöz's echte concurrent was Omtzigt. Als ze nou de PVV groot zou maken, dan zou in ieder geval een deel van de potentiële NSC-kiezers overstappen naar Wilders - het gaat deels immers om echte zwevende kiezers die per verkiezing van partij veranderen. Dit zou NSC zodanig verzwakken dat Omtzigt geen premier kan worden omdat zijn partij niet de grootste kan worden.
Tegelijkertijd hoopte Yesilgöz natuurlijk dat de PVV kleinere rechtse partijen zou beschadigen (BVNL, JA21, maar ook SGP en misschien zelfs FVD). Want als die partijen verdwijnen is dat a) goed voor de VVD en b) als die zetels dan terechtkomen bij de PVV kunnen ze wél meteen, zonder al te veel gemekker, worden uitgesloten.
Wat we gisteravond zagen en hoorden van Yesilgöz is precies wat de VVD gepland heeft. Het is het grote VVD-plan in actie.
De reden dat ze dit maandag nog zei? Ik vermoed dat ze het liefst echt de grootste wil worden. Het momentum van de PVV is nu zo significant dat Wilders misschien de grootste wordt. Hoewel dat niet betekent dat die partij mag meeregeren (dat gaat niet gebeuren, en al helemaal niet als de PVV nummer één is) betekent het wél dat het allemaal nogal beledigend is voor Yesilgöz als zij toch premier wordt, maar dan als leider van de tweede partij.
Daarom deed ze deze uitspraken gisteravond, met slechts 36 uur te gaan tot de stembussen open gaan. Ze weet dat een deel van het momentum behouden wordt voor de PVV, maar ze rekent er tegelijkertijd op dat een stuk of 2 a 3 zetels die Wilders nu heeft in de peilingen horen wat ze gezegd heeft en daarom tóch maar besluiten om de PVV de rug toe te keren. Als dat gebeurt blijft de VVD nét de grootste, kan Yesilgöz premier worden, zijn andere rechtse partijen zodanig verzwakt dat het meerendeel weinig voorstelt, en kan de PVV lekker buitengesloten worden.
Win-win-win-win voor Yesilgöz en haar VVD-vrienden.
En de grote verliezers? Al die domme, domme, domme 'strategische kiezers' die afgelopen weekeinde al definitief besloten op de PVV te stemmen omdat dit de VVD heus zou 'dwingen' zaken te doen met Wilders en co. Laat me niet lachen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten