Huiseigenaren het volgende slachtoffer van Rutte IV: plan vermogensbelasting gaat duizenden euro's kosten

Huiseigenaren het volgende slachtoffer van Rutte IV: plan vermogensbelasting gaat duizenden euro's kosten

Het kabinet heeft een nieuw slachtoffer op het oog: huiseigenaren. Het plan is om via een vermogenstaks huiseigenaren totaal uit te melken. Per gezin met eigen huis moet dit plan een paar duizend euro gaan opleveren voor de staat - en het moet de gezinnen dus duizenden euro's per jaar gaan kósten. Je ziet: het plan voor 'you'll own nothing' gaat stug door. Want ja, voor veel mensen wordt het hebben van een eigen woning zo onbetaalbaar. Die mensen gaan dan dus verkopen en huren.

Uit een doorrekening door het Economisch Instituut van de Bouw op verzoek van De Telegraaf blijkt dat gezinnen met een eigen woning totaal financieel uitgekleed gaan worden door het kabinet. Dat wil namelijk een vervijfvoudiging van het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek 'afbouwen,' wat Haags is voor zo nietig maken dat het geen impact meer heeft.

Het plan is heel simpel. De vermogenstaks wordt straks berekend op basis van de waarde van je woning. Een starter met een woning van 250.000 euro gaat dan 1.200 euro per jaar betalen, hop, alleen maar omdat hij of zij een huis heeft gekocht. En dat prijskaartje (voor helemaal niets!) loopt op tot 5.000 euro per jaar voor een huis met de waarde van 800.000 euro, waarvan er een goed aantal staan in het Westen van het land. Als je een woning hebt met een waarde van, zeg, 500.000 euro, dan zul je dus vrijwel zeker uit gaan komen op 2.500 a 3.000 euro. Per jaar. Dat is 250 euro.

Natuurlijk zijn er dan een stel communisten die roepen: als je zo'n woning kan betalen, kan je dat bedrag ook nog wel kwijt! Maar dat is flauwekul. Veel mensen zitten aardig aan hun limiet als ze een huis kopen, zeker tegenwoordig. Dit soort bedragen kunnen ervoor zorgen dat je gewoon niet meer je normale leven kunt betalen - of niets meer over hebt aan het einde van de maand om te sparen voor zware tijden. Tijden die er vrijwel zeker aankomen, want de wereldeconomie staat op springen.

Maar dat is slechts één gevolg van dit belachelijke plan. Er is nog een ander gevolg dat veel erger is. De meeste mensen met huizen van waarde hebben die huizen jaren geleden - decennia geleden zelfs! - gekocht toen die woningen veel minder waard waren. De 'waarde' van hun huis is dus puur op papier. Het zit in de stenen. In hun dagelijks leven hebben ze er nooit wat aan gehad, en als ze hun huidige huis nú wilden kopen, konden ze daar waarschijnlijk naar fluiten. Dit zijn gepensioneerden en mensen die dicht tegen hun pensioen aanzitten.

Deze Nederlanders gaan er in de komende jaren flink op achteruit - of zijn er al op achteruit gegaan na hun pensioen in vergelijking met hun werkzame jaren. Er zijn maar weinig mensen die het financieel net zo ruim hebben na hun pensioen als ervoor. Kartelianen hebben het erover dat ze dit geld misschien deels gaan teruggeven via een 'belastingverlaging,' maar daar hebben pensionado's natuurlijk weinig aan... wat ongetwijfeld het plan is.

Want, tja, op deze manier zorg je er natuurlijk wel voor dat ouderen hun woonhuis toch maar gaan verlaten en akkoord gaan met een veel kleinere woning - en dan ook nog eens een húúrwoning. En laat dat nou precies één van de hoofddoelen van het kabinet zijn.

Voordat mensen denken dat het alleen om ouderen gaat: dat is ook niet waar. Want de hypotheekrente is natuurlijk ook steeds hoger aan het worden, wat óók enorme impact heeft op nieuwe kopers. Daar komt nog eens bij dat je nog maar moet zien dat je het geld inderdaad deels terugkrijgt (tip: dat krijg je nooit helemaal, want anders heeft het voor de staat immers geen zin). Oh, en dan is er ook nog het simpele feit dat wonen op deze manier veel duurder wordt - het hebben van een eigen woning tenminste - waardoor mensen ervoor gaan kiezen om hun geld uit te geven aan andere zaken. Zoals vakanties, diensten, en natuurlijk aan... wait for it... huurwoningen.

Gossiedorie. Het is bijna alsof het kabinet druk bezig is om de toekomstvisie van het WEF - you'll own nothing, and you'll be happy (haha, ja vast) - aan het realiseren is. Weet je nog? Dat is dit 'toekomstbeeld,' dat in 2016 heel trots op de website van het World Economic Forum verscheen en dat geschreven was door een parlementariër uit Denemarken. Dit plan is 'gek genoeg' verdwenen van de website van het WEF, maar gelukkig hebben we de beelden nog die dienen als bewijs.

Huiseigenaren het volgende slachtoffer van Rutte IV: plan vermogensbelasting gaat duizenden euro's kosten

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Maar ja, als je op dat soort toevalligheden wijst ben je ongetwijfeld een vuile wappie. Toch?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties