screen shot 2023 12 07 at 131557

Jiskefet maar dan echt! De nummer 30 van de PVV stelt zich voor: "Ik dacht op een veilige plek te staan!"

Politiekdec 07 2023, 18:00
De Telegraaf besloot om gisteren, nadat de nieuwe Kamerleden beëdigd waren, even te praten met wat groene PVV'ers. Dat leverde leuke beelden op. Willem Boutkan was de nummer 30 op de kieslijst van de PVV. Hij hoopte dat dit een "veilige plek" was, in die zin dat hij het parlement niet in hoefde. Dat viel tegen.
Boutkan zit al jaren in de Almeerse gemeenteraad en in de Provinciale Staten van Flevoland. Helaas betekent dit niet dat hij een rondlopen licht is. Zoveel wordt duidelijk als je het gesprek kijkt tussen Boutkan en De Telegraaf. Kijk maar:
In het gesprek zegt Boutkan dus dat hij op een "veilige plek" dacht te staan. Een normale politicus bedoelt daarmee: een plek waarmee je gekozen gaat worden. Maar Boutkan hoopte op het tegendeel. Hij heeft namelijk helemaal geen zin in dit parlementaire werk.
Nou, dat viel dus even tegen. Terwijl hij "zappend" op de bank zat hoorde hij het resultaat van de exit polls: 35 zetels. Toen wist hij dus dat hij eraan zou moeten geloven. Uit met de pret.
Daarop vroeg de Telegraaf-journalist hem wat hij eigenlijk van het formatieproces vindt. Boutkan weigerde ieder commentaar. Wat hij van het optreden van Wilders vindt? Alweer: geen commentaar. Hij heeft overduidelijk opdracht gekregen zijn mond te houden over alle belangrijke onderwerpen en alleen iets te zeggen over hem persoonlijk (wat hij beter niet had kunnen doen, trouwens).
Het leukste aan dit hele verhaal is dat Boutkan niet eens naar de verkiezingsuitslag keek op 22 november. Het interesseerde hem echt helemaal niets. Zijn vrouw en Boutkan waren iets aan het kijken over ongeletterdheid (ofzo). Op een gegeven moment zapte mevrouw Boutkan even naar een andere zender en zagen ze onderin de resultaten voorbijkomen van de exit poll.
"Het zou een veilige plek zijn!" zei Boutkan daarop op een manier die duidelijk maakte dat hij er écht geen zin in heeft.
Maar ja, nu moet hij er natuurlijk wel in. Want er stonden maar 45 PVV'ers op de lijst. Als de PVV ook nog gaat regeren (gaat niet gebeuren, maar Wilders moet er wel rekening mee houden) gaan een paar Kamerleden het kabinet in. Op dat moment komen Kamerleden die lager op de lijst staan (dus na 37) er óók nog in.
Daarnaast zullen er mensen zijn die opstappen, die ziek worden, die - weet ik veel - zwanger worden. Dan krijg je dus ook al mensen die doorstromen... En dus kom je uiteindelijk sowieso al ergens in de 40 terecht. Op z'n minst.
Ja, het is goed en belangrijk dat de PVV groot is. Maar deze grootte gaat ongetwijfeld voor nog veel meer leuke video's zorgen - en misschien ook wel voor video's die minder plezant zijn, maar dat zien we dan wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten