4458143557 64e7cdd3a2 c

Kabinet en energiebedrijven zijn het grotendeels eens geworden: overheid brengt energierekeningen omlaag

Politieksep 19 2022, 19:00
Het kabinet en energiebedrijven zijn het in grote lijnen eens geworden over maatregelen om de energierekening omlaag te brengen. Morgenmiddag worden de plannen officieel bekendgemaakt door minister Jetten voor Energie en Klimaat.
De laatste details worden nog uitgewerkt, maar er is al redelijk wat duidelijk over het kabinetsplan voor de energierekening, meldt de NOS. Allereerst wordt het voorschotbedrag (het maandelijkse bedrag dat huishoudens sowieso moeten betalen aan energieleveranciers) voor november en december verlaagd. Ook zullen energieleveranciers worden verplicht om mensen weer vaste contracten af te laten sluiten. Eerder was het zo dat het opzeggen van een vast contract een boete opleverde van 50 of 100 euro, maar dat wordt straks wel fors hoger, om voortijdige opzegging te ontmoedigen.
De overheid neemt vanaf 1 januari 2023 een deel van de energierekening van huishoudens over. Ook is bekend dat alle maatregelen bovenop de verlaging van de energiebelasting én bovenop de energietoeslag van 1300 euro voor mensen met een minimuminkomen komen. Er werd gesproken over het mogelijk terugdraaien of aanpassen van die maatregelen, maar die worden dus in stand gehouden.
Het lijkt er sterk op dat de overheid uit zal gaan van 1169 m3 gas en 2479 kWh elektriciteit als norm voor energieverbruik. Tot daar springt de overheid bij (en betaal je volgend jaar de prijzen zoals ze op 1 januari 2022 waren). Kom je daarboven, dan wordt het huilen en betaal je de volle mep voor de dan geldende marktprijs.
Dit plan is echter wel een reddingsboei met flink wat scherpe randjes. Het kabinet wil namelijk dat iedereen zoveel mogelijk energie bespaart en er zullen flink wat mensen zijn die echt een stuk minder riant zullen moeten gaan stoken, willen ze problemen voorkomen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ook gaat dit de overheid miljarden euro's kosten, die op één of andere manier toch zullen moeten worden terugbetaald. En aangezien dit pakket aan maatregelen de financiële klap alleen probeert te dempen, komt de rekening hoe dan ook bij de burger op het bordje. Dat kan via hogere belastingen of een langere periode van minder hard dalende energieprijzen. Of misschien moet de overheid wel ergens op gaan bezuinigen. Het wordt sowieso geen pretje, maar de verwarming niet aan kunnen zetten is dat ook niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten