Screen Shot 2022 06 15 at 134414

Kabinet wil statushouders en asielzoekers aan het werk in de kinderopvang

Politieksep 05 2022, 18:00
Het kabinet komt met een hele reeks maatregelen die de druk op de kinderopvang zouden moeten verlichten en de kosten moeten drukken. Sommige klinken logisch, andere zijn ronduit gevaarlijk.
Zo'n beetje heel Nederland kampt met enorme personeelstekorten en de kinderopvang is daarop geen uitzondering. De instroom van medewerkers groeit nog steeds, maar vlakt wel af. Tegelijkertijd nemen de wachtlijsten in alle soorten opvang toe.
Het kabinet lijkt nu te willen micro-managen en de prijzen voor kinderopvang op de woensdagen en vrijdagen te verlagen. De bezettingsgraad zou dan op die dagen moeten stabiliseren, waardoor er ook meer ouders kunnen worden bediend. Tot hier valt het allemaal mee.
Maar het kabinet wil ook statushouders en asielzoekers uit Oekraïne aan het werk kunnen zetten op de kinderopvang. Die moeten ook gewoon een diploma hebben om daar te mogen werken, maar niet allemaal. Ongediplomeerde 'nieuwkomers' zouden een bijdrage kunnen leveren als 'groepshulp', zo redeneert minister Van Gennip.
Nou is dat op zich ook niet zo'n groot probleem, mits aan alle regels voor de kinderopvang wordt voldaan. Binnen die sector is er een verplicht 'vierogenprincipe', omdat het in het verleden nogal eens misging (en dan wordt dit nog zacht uitgedrukt) met mannelijke medewerkers en kinderen op de groep. Een andere regel dat ieder kind wordt gekoppeld aan een vaste medewerker, omdat dit hechtingsproblematiek bij het kind kan voorkomen. Daarom mag een kinderopvang ook maar een maximum aantal kinderen per medewerker toestaan. Minister Van Gennip overweegt nu om deze regels, die ooit echt met een héél duidelijke reden zijn ingevoerd, te schrappen (via het AD). Ze leggen namelijk nogal wat druk op de capaciteit van iedere kinderopvang.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het effect is dan direct duidelijk: u kunt uw kind straks droppen bij gediplomeerde statushouders en ongediplomeerde 'groepshulpen' (veelal oorlogsvluchtelingen), met een stuk minder toezicht dan nu wettelijk verplicht is. Dat kan alleen maar goed gaan toch? En ach, het gaat maar om uw kinderen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten