4458143557 64e7cdd3a2 c

Vattenfall verhoogt tarieven per 1 oktober: 35% meer betalen voor gas, 14 procent voor stroom

Binnenlandsep 05 2022, 17:00
Energiebedrijf Vattenfall verhoogt tussentijds de tarieven voor klanten met een variabel contract. Zij gaan per 1 oktober flink meer betalen voor gas en elektriciteit. En die klap wordt op 1 januari 2023 nóg harder, want het kabinet verhoogt de btw op energie dan weer naar 21 procent!
Vattenfall zegt zich genoodzaakt te voelen om de prijzen nu al aan te passen, in plaats van op de reguliere momenten (1 januari en 1 juli). Ze zeggen ook dit nog enige tijd te hebben kunnen voorkomen, door al eerder goedkoper energie in te hebben gekocht. Maar het is uit met de pret: Vattenfall gaat de inkoopkosten voor energie doorberekenen aan de klant.
Met hoe de energiemarkt zich ontwikkelt zou het dan ook nog goed kunnen zijn dat er wéér een prijsverhoging aan zit te komen op 1 januari 2023. Nederlandse burgers worden daar sowieso al mee geconfronteerd doordat het kabinet de btw-verlaging op energie weer terugdraait (van 9 naar 21 procent), meldt De Telegraaf. Daar kan vervolgens dus nóg een prijsverhoging van Vattenfall bovenop komen.
Het kabinet beweert echter dat het uiteindelijk mogelijk wel mee gaat vallen. De btw-verlaging wordt teruggedraaid omdat ook vermogende huishoudens ervan 'profiteren' en dat kan natuurlijk niet in dit land! Mensen met geld betalen straks dus de (over)volle mep, terwijl de armere mensen het met een lullige, totaal niet toereikende en eenmalige energietoeslag zullen moeten doen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
In dit tempo is energie volgend jaar een luxeproduct. Tegen de tijd dat de effecten hiervan niet meer te ontkennen zijn, is het natuurlijk al veel te laat. Het kabinet zal doen wat het altijd doet. Die zeggen dan weer dat er al heel veel gedaan is. Dat er nu niets meer mogelijk is. En dat er wordt gekeken naar mogelijke opties voor het jaar erop, die ze natuurlijk niet prijs zullen geven. En u hebt het maar te slikken, terwijl u bibberend met twee truien aan nog wat kaarsen opsteekt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten