[Video] Armoedehulp: 'De armoede loopt de spuigaten uit. Mensen redden het niet meer: ze zitten 2 dagen zonder eten'

Economiesep 03 2022, 19:00
Camilla van der Burgt van Armoedehulp Emmen zegt dat de serieuze, extreme armoede in Nederland razendsnel toeneemt. De alarmlijn wordt steeds vaker gebeld door mensen in nood. Dit betekent dat die mensen al twee dagen letterlijk geen voedsel gehad hebben. Niets. Geen hap. En het wordt alleen maar erger.
Van der Burgt en haar organisatie geven al langer steun aan mensen in nood. Dat doen ze door voedsel rond te brengen, maar ook door kleding in te zamelen voor Nederlanders die daar gewoon geen geld voor hebben. Zoals zij zegt zijn er heel veel schrijnende situaties, met heel veel kinderen die gewoon zonder ontbijt naar school gaan omdat mama en papa geen geld voor eten hebben.
"Ik zie dat dit in aantal echt de spuigaten uitloopt," aldus Van der Burgt over de armoedecrisis die ons land nu teistert. "Het is gewoon verschrikkelijk wat er op dit moment gaande is in Nederland."
Sinds drie maanden ziet Van der Burgt een "verdubbeling" van het aantal mensen in acute nood. "We hebben een noodlijn," zegt ze. Die werd normaal in Emmen "twee keer in de week gebeld. Dan zijn die mensen écht in nood. Dan hebben ze al twee dagen geen eten meer. Die [alarmlijn] wordt nu elke dag gebeld, en vaak meerdere keren per dag."
"Mensen rédden het niet meer."
Met haar organisatie zorgt Van der Burgt ervoor dat kinderen met een volle maag naar school gaan, dat gezinnen kleding krijgen, dat ouderen boodschappen krijgen, en dat er gekookt wordt voor psychiatrische patiënten. Want dat is ook wel een punt. Ze doet dat al vanaf het begin van de 'coronacrisis' omdat de overheid die mensen aan hun lot overlaat.
"We hebben mensen aangetroffen die al een week in hun vuil lagen en geen begeleiding hadden gezien."
Dus je hebt het over mensen die gewoon in verschrikkelijke omstandigheden leven, en voor wie de overheid niets doet.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Luister eens, als libertariër vind ik dat we dit als maatschappij zelf moeten doen; dat de overheid dit niet hoeft te doen. Maar in Nederland hebben we een systeem waarin de staat dat zogenaamd wél doet en moet doen. We betalen bakken met belastinggeld, zogenaamd zodat Vadertje Staat 'de armen' kan 'helpen.'
Maar dat gebeurt helemaal niet. Deze mensen worden kapotgemaakt.
Kunnen wij ons belastinggeld misschien terugkrijgen? Dan zetten we zélf wel dingen op om mensen te helpen, zonder dat de psychopaten in Den Haag een deel van dat geld lekker voor zichzelf en hun vrienden gebruiken.
En weet je wat zo gek is? Op de één of andere manier is er steeds wél geld voor klimaat én 'Oekraïne.' Vreemd he? Je gaat bijna denken dat het lot van arme Néderlandse burgers de bovenonsgestelden gewoon totaal koud laat. Zou het?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten