Filmpje! 'Ik zorg dat mijn kind te eten krijgt, dat is belangrijker dan mijn eigen eten'

Binnenlandaug 24 2022, 11:56
Bij Omroep ON! spraken ze met gewone mensen. Je weet wel, het soort mensen waarvan Sigrid Kaag zegt: "Wie zijn die mensen?" Nou, Kaag, dat zijn van die hardwerkende, doodnormale burgers die gewoon niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Want wat je bij Ongehoord Nieuws hoor is misselijkmakend. Ouders vertellen dat ze kunnen kiezen: of eten kopen voor zichzelf, of voor de kids. Dat wordt dus voor de kinderen, en de ouders eten de kruimels die overblijven.
Steeds meer Nederlanders leven rond of zelfs onder de armoedegrens. Die grens is geen lachertje. Het houdt werkelijk in dat elke dag een strijd is. In ons land is het nu zo erg dat ouders vertellen aan Omroep ON! dat ze geen eens geld voor voedsel hebben.
Ongehoord Nieuws liep daarvoor mee met Camilla van den Burgt, die kookt voor mensen die daar zelf geen geld meer voor hebben. Wat zij zegt is hartverscheurend (maar het wordt allemaal nog erger): veel van die mensen eten maar twee a drie keer in de week warm. Op de andere dagen eten ze dus alleen maar brood of yoghurt. Puur omdat ze het geld niet hebben om normaal te eten.

"Het is een hel"

Volgens Camilla is het aantal mensen dat dit soort hulp nodig heeft "aan het verdubbelen." Ze ziet steeds meer mensen "die het gewoon niet redden."
Ongehoord Nieuws ging mee en sprak met meerdere mensen die deze hulp ontvangen. Eén daarvan zegt: "Wij krijgen normaal gesproken weekgeld, nou, het is bij de winkel niet meer te doen. Alles wordt duurder."
Even later zegt deze moeder dat het werkelijk "een hel" is. "Ik zorg dat mijn kind te eten krijgt. Dat vind ik nog belangrijker dan dat ik zelf ga eten."
"Boodschappen zijn zo verschrikkelijk duur geworden, de gasprijzen, noem het maar op. Alles gaat zo verschrikkelijk omhoog," zegt een andere vrouw. "En als ik dan om me heen kijk dan zijn er steeds meer gezinnen die het moeilijk gaan krijgen. Ook mensen uit Jan Modaal. Het is gewoon verschrikkelijk."
"De regering knijpt onze strot langzaam gewoon aan," gaat deze vrouw verder. "Die is ons aan het uitmelken."
Camilla zegt daarover dat het haar "boos" maar ook "strijdvaardig" maakt als ze zichzelf eraan herinnert dat er ook vanavond weer duizenden kinderen zijn in Nederland die met een lege maag naar bed gaan.
(Het artikel gaat verder onder de oproep onze apps te downloaden)
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Voordat mensen roepen dat ik dus voor meer overheidsingrijpen ga pleiten: nee hoor. Deze mensen hoeven in veel gevallen helemaal geen "steun" van de staat. Wat ze dan wel kunnen gebruiken? Belastingverlagingen. Ze moeten meer van hun eigen geld kunnen houden. Als de accijnzen omlaag gaan, als andere belastingen omlaag gaan, als de BTW omlaag gaat, dan kunnen deze mensen in veel gevallen prima voor zichzelf en hun kinderen zorgen; dan hoeven ze geen keuze meer te maken tussen voedsel voor hun kind of voor zichzelf.
Een voorbeeldje is dat er op gas drie verschillende soorten belasting zitten. Dat legt Reinette Klever ook uit in de video hierboven: de energiebelasting, de BTW, en de opslagduurzame energie. De staat wordt dus knetterrijk van deze hoge gasprijs... terwijl gewone moeders letterlijk geen geld voor eten hebben.
Maar wat doen de bovenonsgestelden in Den Haag? Die kijken ernaar, halen de schouders op, en reizen in de vakantie lekker naar Bonaire en Curacao om daar van het leven te genieten. Je wordt er kotsmisselijk van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten