945px Ronald Plasterk op Prinsjesdag 2014

Ronald Plasterk (PvdA) fileert de bovenonsgestelden: 'Dit is een opstand van de elite tegen het volk'

Politieksep 02 2022, 10:37
Ronald Plasterk sloopt in een nieuwe column de elites totaal; de elites die ons land naar de afgrond brengen en die het leven onmogelijk maken voor Jan Modaal. Want, stelt Plasterk, wat we nu zien is niets meer of minder dan een revolte van de elite ten opzichte van het gewone volk. Vroeger werden opstanden georganiseerd vanuit de bevolking tegen de elite, nu is dat precies andersom. En ja, dat is een levensgevaarlijke situatie.
De Telegraaf is natuurlijk niets meer of minder dan het huisblad van de VVD, maar gelukkig zitten er daar nog een paar columnisten die wél kunnen en durven nadenken. Leon de Winter, Marianne Zwagerman, en ook Ronald Plasterk. Die laatste heeft zijn nieuwste column zijn licht doen schijnen op het wangedrag van de bovenonsgestelden. Zijn conclusie is dat wat wij nu meemaken niets meer of minder dan een revolte is van de elite tegen het volk. Of het plebs, zoals die types ongetwijfeld tegen 99% van de bevolking aankijken.
In zijn stuk haalt Plasterk de al lang overleden Amerikaanse historicus Christopher Lasch aan. Die is bekend van twee boeken: The culture of narcissism en The revolt of the elites and the betrayal of democracy. In dat laatste boek schreef hij al in 1995 (!): "De elite, die geld en informatie beheerst, die liefdadige instellingen en universiteiten bestuurt, die de culturele producties en het publieke debat in de hand heeft, is zelf het geloof in de westerse beschaving verloren. De elite laat de middenklasse in de steek, verdeelt het land en verraadt de democratie."
Plasterk is het daar volledig mee eens. Want, schrijft hij, je ziet hoe GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink gewone burgers wil dwingen aan een stikstofbudget te gaan, terwijl meneer zelf lekker op vakantie gaat naar Amerika. Die houding zie je overal bij de bovenonsgestelden, van D66 tot VVD, en van de PvdA tot CDA. Zelfs de media doen daar dapper aan mee met, aldus Plasterk, onlangs een column van 'journalist' Hubert Smeets die liet weten dat het CDA overbodig is geworden omdat "het CDA niet in staat [is] het boerenrapalje op trekkers te isoleren en eigen klassieke polderclubs als de LTO te disciplineren."
"Dit is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste is in deze optiek de taak van politici niet om het volk te vertegenwoordigen, maar om het volk aan banden te leggen," aldus Plasterk. "’Volksvertegenwoordigen’ wordt als populistisch beschouwd, terwijl je toch zou zeggen dat onze democratie erop gebaseerd is."
En daarnaast natuurlijk het gebruik van het woord "rapalje," dat niet alleen archaïsch is, maar ook bewust beledigend. Deze mensen vinden gewone burgers maar niets. Losers. Plebs. Tuig van de richel.
"De elite is kosmopolitisch, gaat op vliegvakantie naar de Verenigde Staten en vindt tegelijk dat de andere mensen zouden moeten consuminderen," schrijft Plasterk. Wij moeten meer betalen voor het voorrecht om, nou ja, te mogen leven, terwijl zij het er lekker van nemen. En ja, dat elitaire tuig vindt dat zo horen. Want zij zijn bovenonsgesteld. Het land wordt volgegooid met asielzoekers. Dat wil de elite... zolang die mensen maar niet bij hen in de buurt wonen, natuurlijk, maar in kleine buurtgemeenschappen waar ze de lokale bevolking onder de voet lopen.
"De elite pikt het niet langer naar de pijpen van het electoraat te dansen, en zet alle middelen in om te zeggen: het moet zoals wij bedacht hebben!" vat Plasterk de situatie samen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En ja. Dat is inderdaad min of meer wat er aan de hand is. In het verleden hielden de bovenonsgestelden de schijn vaak nog wat op. Die tijden liggen nu ver achter ons. Dit arrogante elitaire tuig vindt zelfs dat niet eens meer nodig tegenwoordig. Ze hebben lak aan ons, ze schijten op ons. Ze willen ons er ten koste van alles onder krijgen. Zij horen bij de 0,1% machtigen en supperrijken. De overige 99,9% van de bevolking moet niet alleen zijn kop houden, maar zelfs in armoede leven zodat die 0,1% zich nóg rijker en machtiger kan voelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten