Schokkend! Rob Jetten (D66) dreigt burgemeesters met celstraf als ze niet Gazprom-contract opzeggen

Schokkend! Rob Jetten (D66) dreigt burgemeesters met celstraf als ze niet Gazprom-contract opzeggen

Rob Jetten in het Parlement. Bron: screenshot Twitter.

Het is te ziek voor woorden, maar minister Rob Jetten (D66) eist dat gemeenten overgaan van Gazprom naar andere leverancies, die veel hogere prijzen hanteren. Doen ze dat niet, dan dreigt hij zelfs burgemeesters met celstraf. Dus burgemeesters die de belangen van hun burgers centraal stellen verdwijnen mogelijk in het gevang. Welkom in de dictatuur.

Ooit was Nederland een vrij land. Helaas is dat niet meer zo. Al langer niet. Maar de tirannieke aard van onze overheid wordt nu wel heel duidelijk. CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal was gisteren namelijk bij Nieuwsuur, waar hij uitlegde dat D66-minister Rob Jetten burgemeesters letterlijk met celstraf dreigt als ze hun gemeentecontracten met Gazprom niet beëindigen.

Let wel, als ze dat doen moeten ze dus overstappen op andere gasleverancies, wat een enorme kostenverhoging betekent.

Bontenbal zegt "niet te begrijpen" dat Jetten dit wil. "Deze maatregel is niet effectief," zegt Bontenbal. "De sancties zouden Poetin pijn moeten doen." Maar dat is natuurlijk helemaal niet het geval. Gazprom maakt namelijk recordwinsten.

Daarnaast vindt Bontenbal het gewoon een absurde manier van omgaan met gemeenten. Overgaan van Gazprom op een dure niet-Russische concurrent kan een gemeente zomaar even 5 miljoen euro extra kosten. "Dat betekent [in sommige gevallen] dat het zwembad of de bibliotheek niet open kan."

Wanstaltig. Ranzig. Onacceptabel. Maar het wordt nog erger als je bedenkt dat die geflipte D66-dictator burgemeesters letterlijk met gevangenisstraf dreigt. Die gestoorde gek wil burgemeesters die geld niet over de balk willen gooien vastzetten. Achter tralies.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

"Het OM gaat daarover benadrukt het ministerie," aldus de presentator tegen Bontenbal, "maar uiteindelijk zou het zo kunnen zijn dat wethouders en burgemeesters de cel in kunnen."

"Volgens mij moeten we deze route niet uitlopen," reageerde Bontenbal daarop. Wat natuurlijk een understatement van jewelste is. Gevangenisstraf omdat je een goedkoper contract wil? Knetter. Totaal gestoord. Geschift. En Duitsland doet dat ook al niet. We zijn de enige gekken die het wél doen; die van Gazprom af willen, ten koste van alles, wat bakken met geld kost, en spaarzame bestuurders mogelijk zelfs celstraf oplevert.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties