168179515 a64a444906 c

Gasprijs knalt 30% omhoog door langere sluiting Nord Stream 1

Buitenlandsep 05 2022, 12:00
De energieprijzen gaan nog meer omhoog omdat de Europese gasprijs vanochtend op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam met ruim een vijfde omhoog is geschoten nu de belangrijke pijplijn, Nord Stream 1, langer dicht blijft. De prijs voor een megawattuur gas noteerde circa 26 procent hoger op 268 euro.
We snijden ons flink in de vingers door de sancties tegen Rusland. Rusland levert Duitsland geen gas meer via de Nord Stream 1-gasleiding, die zaterdag weer in gebruik zou worden genomen. Lekkende olie zou de oorzaak zijn om de gasleveringen langer stil te leggen, meldde het Russische staatsgasconcern Gazprom. ,,Maar dat is het verhaal van Rusland. Ons verhaal is: Poetin houdt de gaskraan gewoon dicht’’, vertelt energie-expert Jilles van den Beukel, als onderzoeker verbonden aan de denktank the Hague Centre of Strategic Studies (HCSS) aan het AD
Van den Beukel gaat in het AD gaat vol op het angst orgel. ''Er is vrees dat Gazprom de gasleveringen via Nord Stream 1 helemaal niet meer gaat hervatten. ,,Hoe lang dit gaat duren? Dat weet je niet. Ik kan niet in het hoofd van Poetin kijken. Ik weet niet hoe hij dit speelt. Misschien gaat de gaskraan morgen weer open, maar het kan ook maanden duren. Maar de markt houdt hier al een tijdje rekening mee. Er waren tekenen dat dit er aan zat te komen. Rusland is onbetrouwbaar wat betreft gaslevering.’’ Wat is dit een naïeve houding van iemand van de denktank the Hague Centre of Strategic Studies (HCSS). Een beer laat zich niet steeds met stokjes in zijn ogen prikken maar bijt op een gegeven moment van zich af. Nee Nederland je kan geen grote bek hebben als je je zaken niet op orde (de energiehuishouding) hebt.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dit is slecht nieuws voor alle Nederlandse huishoudens. Geert Wilders stelt terecht dat een kabinet dat met deze extreem hoge prijzen de mensen niet nog dit jaar fors extra compenseert echt crimineel bezig is. Helaas weten we dat dit kabinet vol zit met Nederlandhaters en volledig de WEF-agenda uitvoert van ''weg met ons''. De kiezer weet dus wat ze moet doen op 15 maart 2023, het partijkartel (VVD, D66, CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks) wegstemmen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten