shutterstock 1736145332

Kabinet gaat op stagiaires leunen voor kinderopvang: 'medewerkers in opleiding zullen vaker worden ingezet'

Politieknov 29 2021, 20:00
De situatie bij de kinderopvang is nijpend. Een enorm personeelstekort heeft ervoor gezorgd dat demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) nu een beroep gaat doen op stagiaires. Wiersma schrijft aan de Tweede Kamer dat mensen in opleiding zwaarder gaan tellen bij de berekening van het minimaal aantal in te zetten krachten bij een groep.
Stagiaires mogen nu maximaal een derde vormen van de leiding van een groep. Wiersma wil de norm tijdelijk verruimen naar maximaal de helft. Het lijkt erop dat de druk op de kinderopvang te groot is geworden, waardoor allerlei belangrijke regels nu tijdelijk opzij worden gezet. Zo mogen stagiaires momenteel niet worden ingezet als 'vast gezicht', omdat het de ontwikkeling van een kind niet ten goede komt als er continu nieuwe groepsleiders aan komen draven. Maar omdat het personeelstekort nu zo schrijnend is, wordt die regel nu overboord gegooid.
In feite komt het erop neer dat de kwaliteit van de kinderopvang drastisch achteruit gaat. En reken maar dat dat snel zal gaan, want zo'n kinderopvang is maar wat gebaat bij goedkope krachten zoals stagiaires.
En de demissionair staatssecretaris kan wel zeggen dat het om een tijdelijke maatregel gaat, zoals de NOS aangeeft, maar het is nog maar de vraag hoe lang 'tijdelijk' precies zal zijn. Als er om de haverklap mensen uitvallen, omdat de kinderopvang een grote besmettingshaard is, dan lost de inzet van meer stagiaires dat probleem ook niet op. En zodra de coronacrisis voorbij is, zit de kinderopvang nog steeds met hetzelfde probleem. Er was voor de coronacrisis al een personeelstekort en omdat bijna iedere student wel vertraging met de studie heeft opgelopen, zal dat tekort ook nog wel even blijven.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Toch is het voor de korte termijn geen slechte oplossing, zolang het ook daadwerkelijk alleen voor de korte termijn blijft. Zoiets hadden ze in de ziekenhuizen ook allang kunnen doen om het zorgpersoneel enigszins te ontlasten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten