Kabinet zet vaart achter duurzaamheidszwendel: grootschalige uitrol zonnepanelen ondanks overvol stroomnet

Kabinet zet vaart achter duurzaamheidszwendel: grootschalige uitrol zonnepanelen ondanks overvol stroomnet

Het kabinet is weer bezig met randzaken en loopt met een grote boog om de kern van het probleem heen. Het overvolle stroomnet blijft de komende jaren (ondanks miljardeninvesteringen) nog overvol, maar toch verplicht het kabinet om alle daken van grote bedrijfspanden geschikt te maken voor zonnepanelen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) scherpt de regels aan voor de nieuwbouw van 'utiliteitsgebouwen' met een dakoppervlak groter dan 250 vierkante meter. Vanaf 2025 krijgen zij de verplichting om het volledige dak te gebruiken voor zonnepanelen of zonnewarmte, meldt De Telegraaf. Daarnaast versoepelt het kabinet de regels voor huiseigenaren die willen investeren in zonnepanelen. Er komt een nultarief van de btw op de levering en installatie van zonnepanelen. Ook wordt de salderingsregeling verlengd. Via deze regeling wordt de teruggeleverde elektriciteit van de verbruikte elektriciteit afgetrokken.

Klinkt allemaal hartstikke leuk, maar hier heeft eigenlijk helemaal niemand wat aan zolang het stroomnet capaciteitsproblemen blijft houden. Sterker nog, dit kost bedrijven, particulieren en de belastingbetaler alleen maar geld!

Door de capaciteitsproblemen op het stroomnet is de kans zeer groot dat je de investering op zonnepanelen er niet (of pas véél later) uit krijgt. Als je al stroom terug kunt leveren dan is dat, afhankelijk van het energiebedrijf, een beroerd bedrag per kilowattuur.

Bedrijven die een nieuw pand willen met een dakoppervlak groter dan 250 vierkante meter, moeten waarschijnlijk meer betalen dan voor een ouder pand, omdat het dak is verstevigd. Per 2025 moeten ze dat dak volplempen met zonnepanelen. Wat nou als de capaciteitsproblemen tegen die tijd nog niet zijn opgelost? Duur pand, dure zonnepanelen, geen mogelijkheid om fatsoenlijk wat terug te kunnen leveren én onzekerheid of het überhaupt genoeg oplevert om het eigen stroomverbruik te compenseren. Dit klinkt weer als een ontzettend slechte deal waar niemand op zit te wachten. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat het door het ministerie wordt verplicht!

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

En let wel, terwijl deze 'solar-proof'-zwendel zich voltrekt neemt de vraag naar elektriciteit alleen maar toe, terwijl het aanbod grofweg gelijk blijft. De prijs voor elektriciteit zal dus toenemen, terwijl men al flink heeft moeten investeren in iets dat de komende jaren niet echt zal renderen. Komen er ook nog periodes aan waar we relatief weinig wind en zon hebben, dan wordt het helemaal een feest want dan moeten de kolen- en biomassacentrales weer flink worden opgestookt. Daar gaat je klimaatwinst, waar het ogenschijnlijk allemaal om is te doen! Sla al deze onzin dan maar over en zet een paar extra kerncentrales in Nederland neer.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties