1705px de somp a50

Kamervragen BVNL over hoge benzineprijzen: Grensregio dreigt miljoenen te verliezen aan buren

Politiekaug 28 2023, 18:00
Tweede Kamerlid Wybren van Haga van de partij BVNL trekt aan de bel over de stijgende benzineprijzen in Nederland. Hij waarschuwt dat niet alleen automobilisten de dupe zijn, maar dat vooral de pomphouders en winkeliers in de grensregio's flink getroffen worden. Volgens Van Haga dreigt Nederland hierdoor tientallen miljoenen euro's te verliezen aan België en Duitsland.
Dit komt na een recente waarschuwing van BETA-voorzitter Ewout Klok. Hij gaf aan dat dure benzine funest is voor pomphouders en winkeliers dicht bij de grens. Van Haga heeft naar aanleiding hiervan direct Kamervragen gesteld: "Het gaat niet alleen om het tanken. Als Nederlanders toch al naar het buitenland gaan voor goedkopere benzine, is de kans groot dat ze daar ook hun overige boodschappen doen", stelt het Kamerlid.
Van Haga benadrukt ook het belang van het in kaart brengen van de gevolgen van kabinetsbeleid voor de grensregio's, voordat beslissingen worden genomen. Hij pleit al langer voor zo'n zogenaamde grenseffectentoets.
Het Kamerlid wijst erop dat de prijsverschillen bij de pomp tussen Nederland en haar buurlanden al aanzienlijk zijn, voornamelijk door de hoge accijnzen in Nederland. Hierdoor ontstaat oneerlijke concurrentie voor Nederlandse pomphouders en winkeliers. Daarnaast noemt hij het voornemen van het kabinet om een eerdere accijnsverlaging per januari terug te draaien 'ronduit dom'. "Deze maatregel zal niet alleen automobilisten raken. Ook transporteurs zullen de extra kosten voor het bevoorraden van winkels en supermarkten doorberekenen aan de consument. Uiteindelijk wordt alles duurder", waarschuwt Van Haga.
De vragen van Van Haga zijn scherp en direct. Hij wil van de minister van EXK weten waarom deze bereid is om zoveel geld te laten wegvloeien naar de buurlanden en dringt erop aan om het voornemen van de accijnsverhoging te heroverwegen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Het is nu wachten op een reactie van de minister en het kabinet. De vraag is of zij bereid zijn om de bezorgdheden van BVNL serieus te nemen en beleidsveranderingen te overwegen om de grensregio's te beschermen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten