screen shot 2023 04 13 at 110142

Kijk! CDA'er Agnes Mulder en PvdA'er Henk Nijboer: 'We zijn bedonderd en bedrogen door het kabinet'

Politiekapr 13 2023, 11:09
Bij het debat over de gaswinning in Groningen was er gisteren iets heel interessants aan de hand. Want Henk Nijboer (PvdA) én Agnes Mulder (CDA) zeiden allebei dat ze in 2013 bedrogen zijn door het kabinet. "Ik ben bedonderd en bedrogen," zei Nijboer over uitspraken van voormalige minister Henk Kamp toen in 2013. Maar ongelooflijk genoeg worden hier geen conclusies aan verbonden.
"Ik geloof dat ik alleen mevrouw Mulder en ik tien jaar in de Kamer hebben gezeten," zei Nijboer terwijl hij een beetje rondkeek. "Ik was toen geen woordvoerder gas, maar ik heb die debatten als Groninger wel bijgewoond. En een heel groot punt van de Kamer was: de leveringszekerheid. Wat was daar voor nodig? Welke exportcontracten zijn er? [...] Daar werd heel lang over gedebatteerd. Er werd steeds gezegd door minister Kamp: 'Dit is echt onverantwoord. Ziekenhuizen sluiten, verzorgingshuizen gaan dicht'."
Maar, zegt hij nu, "toen ik die verhoren zag, voelde ik me bedonderd en bedrogen. Sterker nog, ik bén bedonderd en bedrogen. En ik vraag mevrouw Mulder hoe zij daar tegenaan kijkt."
Het antwoord van Mulder was eigenlijk ongekend. "Ja, dat ben ik ook," zei ze namelijk.
Let wel, een coalitiepartner zegt dus dat een vorige minister in 2013 de Kamer voorlogen en bedrogen heeft.
In een normaal land, met een functionerende democratie zou dat einde oefening zijn voor het kabinet. Liegen tegen het parlement is namelijk een doodzonde. En nee, dan hoeft het niet zo te zijn dat de huidige ministersploeg dat gedaan heeft. In ons systeem is het zo dat ze het gelieg en bedrieg van vorige kabinetten erven
Maar wat gebeurde er toen Mulder dit zei?
Helemaal niets. Er viel een stilte. En dat was het dan. "Dat is wel erg," reageerde Nijboer zichtbaar verbaasd. Want volgens hem zei "de hele Kamer" toen dat er minder gepompt moest worden toen, "maar het kabinet zei 'dat kan niet', en dat blijkt dus gewoon gelogen te zijn. Dat stelt mevrouw Mulder met mij vast."
"Dat is ongekend in een democratie," concludeerde Nijboer.
"Ja, dat is het zeker," reageerde Mulder daarop.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
En weer gebeurde er helemaal niets. Er is gelogen. Er is bedrogen. "Het is echt heel heftig..." Maar het heeft allemaal geen enkele invloed op het functioneren van het kabinet.
Zoiets heb ik echt nog nooit meegemaakt in de politiek. Een coalitiepartij die toegeeft dat het kabinet gelogen heeft... dat het parlement bewust voor de gek gehouden wordt... en dat dit niet kan in een kabinet... maar die daar dan géén conclusies aan verbindt wat betreft het functioneren van het kabinet.
Bizar. We leven echt in een alternatieve werkelijkheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten