20220125 tweede kamer frederik jansen fvd 3

Freek Jansen (FVD) kraakt Caroline van der Plas (BBB): 'De gaskraan moet juist wél open'

Politiekmrt 06 2023, 9:00
FVD Tweede Kamerlid Freek Jansen is niet onder de indruk van het BBB-standpunt dat er (feitelijk) geen gas geboord moet en mag gaan worden in Groningen. Dat is, zegt Jansen tegen De Dagelijkse Standaard, een enorme fout. Want "als Nederland kunnen we het ons niet veroorloven om gé´én gebruik te maken van het grootste aardgasveld van Europa." Een andere manier om de gasprijzen naar beneden te duwen is er simpelweg niet.
BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas heeft woest gereageerd op uitspraken van Johan Remkes. Die zei dat BBB gas wil boren in Groningen. Dat is, zegt Van der Plas, onzin. Het officiële standpunt van haar partij is dat er gas gewonnen kan worden als er aan allerlei voorwaarden voldaan is. Die voorwaarden zijn zo streng dat er nooit voldaan aan gaat worden. En dus wil BBB in de praktijk ook nooit gas exploiteren.
Freek Jansen van Forum voor Democratie vindt dat geen verstandig standpunt. Tegen De Dagelijkse Standaard zegt hij dat er juist wél gas uit het gasveld gehaald moet worden. Er is namelijk geen enkele andere wijze om betaalbaar gas aan te bieden aan Nederlandse huishoudens.
"FVD wil de gaskraan juist wél opendraaien. Anders dan wat Van der Plas zegt kan dat wél op een veilige, verantwoordelijke manier," aldus Jansen. "Natuurlijk moeten we aardbevingsbestendige huizen bouwen voor Groningers. Daar moeten we verantwoordelijkheid voor nemen. Ook moeten we ze ruimschoots compenseren."
"Als Nederland kunnen we het ons niet veroorloven om géén gebruik te maken van het grootste aardgasveld van Europa," legt hij daarop uit. "Die gaskraan moet dus wél open, zodat Nederlanders goedkoop gas kunnen kopen en hun huis weer kunnen verwarmen, zodat ze niet in de kou hoeven te zitten - wat deze winter helaas wél gebeurd is bij veel te veel huishoudens."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
"Voor FVD is een lage energierekening en gas uit de grond halen in Groningen absolute prioriteit. Blijkbaar geldt dat niet voor BBB,," concludeert de FVD'er.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten