portraitfactorynl de dagelijkse standaard 89 geert wilders

Kijk! Geert Wilders geeft zich over aan labiele PVV-hater Omtzigt: 'Het is unfair maar ik word geen premier'

Politiekmrt 14 , 11:00
Het is eigenlijk ongekend, maar Geert Wilders heeft laten weten niet langer in te zetten op het premierschap. De reden hiervoor? Pieter Omtzigt wil hem niet als premier accepteren. Maar Wilders wil wél dat de PVV gaat regeren. Daarom doet hij deze enorme concessie aan de man die regelmatig in tranen uitbarst tijdens onderhandelingen en die nog labieler lijkt te zijn dan een bipolaire cokejunk.
"Wij zijn de grootste partij geworden," aldus Wilders vanochtend in het Tweede Kamergebouw waar de pers hem opwachtte. "Dus ik vind ook dat ik premier had moeten worden. Ik heb ook aan de onderhandelingstafel gezegd dat ik vind dat ik het moet worden. Dat ik vind dat dit niet van je afgepakt kan worden."
"Maar daar heb je wel steun voor nodig van alle partijen. Er was één partij, dat was die van mevrouw Van der Plas, die volmondig zei, 'prima wat mij betreft kan je het worden'. Er was een partij die zei, 'we hebben het liever niet, maar we gaan er niet voor liggen' én er was een partij die zei: 'In de extraparlementaire vorm, geen sprake van!'"
Wilders vindt dat "unfair," natuurlijk, maar zegt dat hij daarom wel een "afweging" moest maken. "Is je eigen positie als premier, waar veel mensen voor hebben gestemd en ook verwachten dat ik het zou worden, of kies je voor dan maar, nogmaals als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
De andere optie was "breken, niet doorgaan" waardoor er mogelijk "een kabinet Timmermans" komt," aldus Wilders. "Daarom, hoe onrechtvaardig ik het ook vind, en hoe staatsrechtelijk onjuist het ook is," is dit de enige optie uiteindelijk. Als de PVV wil regeren, tenminste, en het partijkartel niet de gelegenheid geeft om snel toch even een centrumlinks kabinet met Timmermans als premier in elkaar te puzzelen.

Antidemocratische Omtzigt

We weten natuurlijk allemaal om welke partijen het gaat. De VVD heeft het liever niet maar wil het ook niet verbieden... Maar NSC weigert het. Wilders mag geen premier worden van Omtzigt. Nu niet, nooit niet.
Dit is echt bizar. De PVV werd bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023 van afgelopen 22 november veruit de grootste partij van het land. De voorsprong op de nummers twee (GroenLinks-PvdA) en drie (VVD) is enorm. We hebben het over meer dan 10 zetels. Met het enorme aantal partijen dat in de Kamer zit is dat een schokkend verschil. Als het sport was zou je zeggen dat de PVV de anderen verpulverd heeft.
Normaal gesproken wordt de leider van de veruit grootste partij natuurlijk zonder meer premier. Nederlanders weten ook dat het zo werkt. We houden dat in gedachten op het moment dat we stemmen. Nee, het zijn niet directe verkiezingen voor het premierschap. Maar indirect is dat natuurlijk wel het geval. 
Maar nu dus niet. Waarom? Vanwege die labiele Pieter Omtzigt. Hij weigert de verkiezingsuitslag te accepteren en heeft blijkbaar min of meer letterlijk gezegd: "Geen sprake van." 
Het is een schande. En het komt allemaal door Pietertje Omtzigt. De man die regelmatig huilend wegrent van de onderhandelingstafel en die eigenlijk een kabinet Timmermans I in elkaar wil zetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten