Kijk! Minister Adema keihard de OREN gewassen over vissers: "U kunt gewoon NEE zeggen tegen de EU!"

Politiekjun 04, 18:00
Thierry Baudet van FVD heeft vandaag een fel maar bijzonder inhoudelijk debat gehad met minister Adema over de visserij, en dan met name over de pulsvisserij, en de kwalijke rol van de EU in de vernietiging van onze vissersbedrijven. Bizar genoeg hield Adema vol dat zijn manier om 'Europees steun te verwerven voor onze vissers' veel effectiever is dan Brussel te vertellen dat we onze vissers NIET gaan vernietigen, ook niet als die mafketels daar het eisen. 
Het gesprek tussen Baudet en minister Adema ging op een heel vriendelijke manier, eigenlijk. De twee heren spraken op een toon met elkaar die duidelijk maakte dat er over en weer waardering is, zeker wat betreft de visserijstandpunten van de ander. Want ja, de pulsvissers zijn in naam van de EU kapotgemaakt, en juist vandaag hoorden we door publicatie van een uitgebreid rapport dat die aanval op de pulsvissers onterecht was. Ondertussen is de pulsvisserij helemaal verdwenen.
Baudet waarschuwde daar jaren al geleden al voor. Want, zei hij toen meermaals, de EU-oorlog tegen pulsvissers was op niets gebaseerd. Het was een ranzig spel van Frankrijk en andere EU-landen om Nederlandse visserij-concurrentie uit te schakelen. Als een rechter zich over de zaak zou gaan buigen zou, zei hij, die ongetwijfeld tot de conclusie komen dat de pulsvissers niets misdaan hebben en gewoon door hadden moeten kunnen gaan met hun werk.
Helaas deed het kabinet daar weinig mee. Ja, Adema kaartte het onderwerp op verschillende momenten aan in de EU, maar toen de rest van de Europese landen met Frankrijk voorop daar niets mee deden zei hij niet: "We leggen het hoofd in de nek en beschermen onze vissers. Als de EU dit wil moet Brussel dit maar bij de rechter afdwingen."
Logisch genoeg haalde Baudet daarom nu zijn gram. Niet op een vervelende, agressieve methode, maar juist op een heel zakelijke en rustige manier. "Het is zonneklaar dat hier nationale belangen spelen en dat landen als Frankrijk in de EU zitten vanuit hun eigen nationale belang," aldus Baudet. "Onze kritiek" op de houding van het kabinet in de EU "is dat wij [als Nederlanders] denken dat anderen net zo altruïstisch zijn als wij."
Maar dat is niet zo. "Wij betalen aan ons blauw aan de EU," ging hij verder. We hebben Zuid-Europese landen steeds weer gespekt. "We gaan nu weer die Franse onderzeeërs helpen. Onze boeren worden uitgeknepen. Die HABITAT-richtlijn. Het gaat maar door."
"En," zei Baudet, de reactie daarop van minister Adema en de rest van het kabinet is, "we moeten met de pet rond. We moeten iets aanbieden. Wat zou er gebeuren als, laten we dit als gedachte-experiment doen, jongens jullie beboeten ons, prima, maar wij betalen die boete niet. En als je dan toch met een boete komt [en het doorzet], dan nemen we die in mindering op onze bijdrage aan de EU. Dit gaan we gewoon niet doen. Punt."

"Zo werkt het niet"

Waarom, zei Baudet, heeft Adema dat niet gedaan? Toen niet, en ook nu nog niet. Zijn warrige verhaal was dat "het niet zo werkt" in Europa. Dat je daar "niet met je vuist op tafel" kunt slaan en kunt zeggen, "NEIN!" Nee, op de één of andere manier zou het daar allemaal veel complexer zijn. Echt waar!
En toen kwam de meest hilarische uitspraak van allemaal. "Ik noem dat geen machtspolitiek," zei Adema, "ik noem dat risicopolitiek van de bovenste plank. Want op het moment dat onze vissers zouden uitgaan met Pulsstar, op het moment dat we zouden gedogen dat onze boeren gaan uitrijden, dan zullen er in Nederland procedures worden aangespannen!"
De reactie van Baudet daarop? Geheel chad. "Nou en?" Inderdaad, nou en? Dus? Laat ze maar procederen. We doen het niet. Punt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
"Nou en?" zei Adema daar echter op, "dat betekent dat vanaf het ene op het andere moment de zaak stil ligt. Dat betekent dat de vissers van de ene op het andere moment kunnen stoppen. Dat is de politiek van het risico nemen, van het te veel risico nemen, en van het risico afwentelen op sectoren waar je voor loopt [wut?]."
Vervolgens riep Adema weer dat hij "heel veel" doet om in Europa "voor steun" te zorgen voor onze vissers... een tactiek, zei hij daarop ook nog eens zelf, die niet werkt.
Dit is natuurlijk ronduit bizar. Het werkt niet. Met "de pet rondgaan" als één of andere bedelaar is belachelijk. Nederland is een grote nettobetaler. We hebben macht. We hebben invloed. Wij hebben samen met Duitsland de portemonnee. Wij kunnen doen en laten wat we willen in Europa - en als wij "NEE" zeggen dan ís het nee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten