20220125 Tweede Kamer Rob Jetten D66

Klimaatminister Rob Jetten gooit D66-milieuprincipes overboord en is bereid om gas, diesel, benzine en kerosine te leveren aan Oekraïne

Politiekmaa 01, 10:15
Klimaatminister Rob Jetten heeft laten weten dat Nederland bereid is om fossiele brandstoffen te leveren aan Oekraïne. Het gaat hierbij om allerlei milieuvervuilende brandstoffen zoals gas, diesel, benzine en kerosine. Iets waar Jetten en zijn klimaatpartij D66 zich eerder nog fel tegen keerden. Maar in tijden van oorlog draait de partij van Sigrid Kaag nog sneller met de winden mee dan dat ze normaliter al doen.
Rob Jetten (Klimaat & Energie) heeft op Twitter laten weten dat het kabinet Rutte IV "klaarstaat om samen met de EU-partners Oekraïne van noodzakelijke brandstoffen te voorzien." Fossiele brandstoffen wel te verstaan. Iets waar D66 zich de afgelopen jaren fel tegenover uitsprak. "Als er een verzoek komt zijn we er klaar voor", aldus Jetten.
En dat verzoek is er inmiddels. Oekraïne heeft namelijk een schreeuwend tekort aan fossiele brandstoffen. Daarom heeft de regering in Kiev een flinke boodschappenlijst met behoeften neergelegd bij het Europese Parlement in Brussel. En wanneer er daaropvolgend weer een beroep vanuit EU-Brussel op Nederland wordt gedaan, dan is D66 er als de kippen bij om dat verzoek in te willigen. Zelfs als het gaat om het leveren van fossiele brandstoffen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Een reden voor de snelle draai van D66 op het gebied van milieuprincipes kan natuurlijk zijn dat EU-‘president’ Ursula von der Leyen onlangs suggereerde dat Oekraïne zich op termijn mag aansluiten bij de Europese Unie. Dat is ook een langgekoesterde wens van D66. Als Brussel roept, dan blijken de principes van D66 net zo vloeibaar als de kerosine waarmee klimaatminister Jetten zijn vliegreisjes naar verre oorden maakte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten