shutterstock 1509831095

Klimaatwaanzin ten top: PBL wil ons leven omgooien met nieuw 'transformatief' beleid

Politiekmei 02, 13:00
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft weer een nieuw staaltje klimaatwaanzin gepresenteerd, verpakt als het zoveelste 'dringende' rapport. Ditmaal pleit het bureau voor een 'maatschappelijke transformatie' om Nederland klimaatneutraal te maken tegen 2050. Alsof de overheid met haar tentakels nog niet diep genoeg in ons dagelijks leven zit, wil het PBL nu dat we allemaal samen - kumbaya - onze samenleving omgooien voor een utopisch klimaatideaal.
Volgens het PBL moeten beleidsmedewerkers van diverse departementen hun krachten bundelen om sectoren als energie, mobiliteit, en circulariteit te transformeren. Dit klinkt als een nobele inspanning, maar in werkelijkheid is het niets minder dan een recept voor een ongekende uitbreiding van overheidscontrole, verpakt in mooie woorden over samenwerking en systeemveranderingen.
De realiteit is dat dit soort top-down benaderingen van het klimaatbeleid vaak leidt tot inefficiëntie, verspilling van belastinggeld, en een verstikkende regelgeving die innovatie smoort. Het idee dat een 'rijksbrede regie' nodig is om dergelijke transformaties te coördineren, is een klassiek voorbeeld van de overheid die te veel vertrouwen heeft in haar eigen vermogen om de economie en de maatschappij te sturen.

Gaan we weer: “Rijksbrede regie is nodig”. Veel te hoge verwachting van de maakbaarheid van de economie en samenleving. ⬇️

PBL
PBL
@Leefomgeving

Beleidsmedewerkers van diverse departementen hebben de afgelopen twee jaar ervaringen en kennis uitgewisseld over het klimaatbeleid. Rijksbrede regie is nodig om beleid te formuleren op samenhangende transities voor de klimaatopgave. pbl.nl/publicaties/kl…

187
Reply
Lex Hoogduin, econoom, slaat de spijker op zijn kop met zijn kritiek dat de verwachtingen van de maakbaarheid van economie en samenleving veel te hoog zijn. De overheid probeert een complex systeem te manipuleren dat ze nauwelijks begrijpt, laat staan controleert. Dit 'transformatieve' beleid is dus niet meer dan een gevaarlijke gok met ons geld, onze vrijheden en onze toekomst.
Wat we nodig hebben, is geen verdere centralisatie van macht en een blind geloof in bureaucratische planning. Echte duurzame verandering komt van onderaf, gedreven door innovatie en echte marktoplossingen, niet door overheidsdictaten die ons vertellen hoe we moeten leven, werken en reizen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
De conclusie van dit PBL-rapport moet niet zijn dat we meer overheidsinterventie nodig hebben, maar juist dat we moeten inzetten op flexibiliteit, decentralisatie en het stimuleren van technologische vooruitgang. Alleen zo kunnen we milieu-uitdagingen het hoofd bieden zonder onze economische vitaliteit en persoonlijke vrijheid op te offeren voor het altaar van klimaatalarmisme.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten