Het is een klassiek staaltje hypocrisie waar je je bijna over zou verbazen – ware het niet dat we inmiddels wel beter weten. Columnist en voormalig D66-senator Aylin Bilic opende afgelopen weekend fel de aanval op de SGP vanwege hun standpunt dat vrouwen geen politieke functies mogen bekleden binnen de partij. Tot zover niets bijzonders: kritiek op de SGP is in progressieve kringen bijna een sport. Maar toen Bilic vervolgens zélf te maken kreeg met tegengas — van onder meer journalisten én gewone burgers op sociale media — brak de paniek uit. Haar reactie?
Een klaagzang op X (voorheen Twitter) waarin ze zich
beklaagde over “anonieme sneuneuzen” en zelfs haar afkomst erbij haalde. Want natuurlijk: als je Bilic
bekritiseert, dan gaat het meteen over ‘haat’, over ‘de krant waarvoor ik schrijf’, en over ‘islam’. Pardon?
SGP hoort bij een eeuwenoude geloofstraditie
Laat één ding duidelijk zijn: de SGP maakt al sinds haar oprichting onderdeel uit van een heel oude protestants-christelijke stroming. Die stroming maakt, op basis van Bijbelse overtuigingen, een onderscheid in rolpatronen tussen mannen en vrouwen. Daar kun je het mee oneens zijn — prima zelfs, dat hoort bij een open samenleving — maar om van die partij te eisen dat ze haar overtuigingen “even” opgeeft omdat het anno 2025 is? Dat is niet kritisch zijn, dat is intolerant.
Want als vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting íets betekenen, dan is het dat je ook mag afwijken van de heersende ideologische mode. En of je het nu leuk vindt of niet: binnen de SGP bestaat er een diepe, religieus onderbouwde visie op man/vrouw-verhoudingen in het publieke domein.
Bilic: “Je mag de SGP niet bekritiseren”
“Je mag de SGP niet bekritiseren volgens sommigen want islam. Van journalisten zoals Roelof Bouwman tot anonieme sneuneuzen die zichzelf laten kennen dit weekend.”
Ze gooit kritiek op haar gedrag dus meteen op de grote hoop van racisme, islamkritiek en persoonlijke aanvallen. Maar nergens – echt nergens – blijkt dat mensen haar willen verbieden om kritiek te leveren op de SGP. Wat mensen wél doen? Haar erop wijzen dat haar aanval hol klinkt, zeker gezien haar eigen politieke verleden bij een partij als D66 die — laten we eerlijk zijn — zelf ook allesbehalve open stond voor kritiek.
Diederik van Dijk toont kalmte én klasse
SGP-prominent en Eerste Kamerlid Diederik van Dijk gaf daarop een reactie die zo volwassen, zo beheerst, en zó veelzeggend was, dat je alleen maar kunt concluderen:
zó moet het.“Wees gerust kritisch op de SGP, beste Aylin Bilic. Daar kunnen wij prima tegen en het dwingt ons beter uit te leggen waarvoor wij staan. Ook als het gaat om het onderscheid in roeping / primaire verantwoordelijkheid dat wij maken tussen mannen en vrouwen. Dank dus voor de kritiek.”
Dat is dus hoe je dat doet. Geen slachtofferrol, geen schimpscheuten terug, geen huilbuien. Gewoon inhoudelijk, kalm en beschaafd reageren.
Wat we hieruit kunnen leren
Het verschil tussen Bilic en Van Dijk is schrijnend maar leerzaam. Waar de één kritiek ervaart als een persoonlijke aanval en meteen in de slachtofferstand schiet, laat de ander zien hoe je als politicus en opiniemaker hoort om te gaan met publieke meningsvorming: door te luisteren, te weerleggen waar nodig, en verder niet te janken als het even tegenzit.
Misschien dat mevrouw Bilic dáár nog iets van kan leren. Want als je austeelt, moet je ook kunnen incasseren.
💥 DDS strijdt voor vrijheid, debat en gezond verstand. Steun ons!
Met jouw donatie kunnen we doorgaan met het brengen van het eerlijke nieuws en het stellen van de vragen die anderen niet durven te stellen.
👉 Doneer nu aan DDS en maak het verschil!