shutterstock 2275862711

LOL! CDA en PvdA woest om oproep Omtzigt voor 'kenniskabinet': Omtzigt stomverbaasd

Politieknov 20 2023, 14:00
Zo, er is onrust bij de kartelpartijen. Dit weekeinde gaf Pieter Omtzigt namelijk aan dat hij wil dat er een kabinet van experts komt. Die mogen lid zijn van een partij, natuurlijk, maar het moeten in eerste en laatste instantie experts zijn op het vakgebied waarvoor ze bewindspersoon worden. Dat is tegen het zere been van de PvdA én het CDA. En ja, dat zegt eigenlijk alles over die partijen.
Omtzigt had een heel helder voorstel: als er ministers komen moeten die daadwerkelijk verstand van zaken hebben van hun departement. Dus een arts op Volksgezondheid (of een medisch wetenschapper), een schoolbestuurder of docent op Onderwijs, een Officier van Justitie/agent/rechter/advocaat op Justitie, en ga zo maar door. Als er zo'n kabinet van experts komt, zei hij vervolgens, wil hij premier worden als zijn partij NSC de grootste wordt. Want zo'n kabinet van experts wil hij wel in goede banen leiden en politiek begeleiden.
Het gebeurt niet zo heel vaak, maar dit is zowaar een goed idee van Omtzigt. De laatste jaren hebben we gezien wat er gebeurt met een land als ministers totaal geen verstand van zaken hebben. Een leraar op Woningbouw, om iets te noemen, of op Volksgezondheid. Een Unilever-HR-man als premier, een 'Buitenlandse Zaken' expert als minister van Financiën. Partijpipo's. Carrierepolitici, stuk voor stuk.
Maar toch is dit idee van Omtzigt tegen het zere been van zowel de PvdA als het CDA. Wat het CDA wil boeit verder niemand, die club komt bij de verkiezingen van woensdag vast niet op meer dan 5 zetels uit. Maar de PvdA mag (met GroenLinks) mogelijk wél meeregeren en krijgt mogelijk dus wél een dikke vinger in de pap.
"Daarmee depolitiseer je het kabinet, en Nederland heeft juist politieke richting nodig," aldus Timmermans. En Henry Bontenbal: "Ik ben wel verbaasd hoe deze campagne loopt. Ik begin het zelf ook een beetje kwijt te raken met al die voorstellen. Wat is een zakenkabinet? Wat zijn vakministers? Als een je een econoom minister van Financiën maakt, is dat dan een goede minister?"
Het hilarische hieraan is natuurlijk dat deze mensen boos worden omdat ze weten dat dit betekent dat zij geen minister of staatssecretaris mogen worden. Deze mensen kunnen namelijk helemaal niets. Het zijn politieke creaturen. Carriere politici. De politiek is hun lust en hun leven. De partijpolitiek al helemaal. Dát is wat ze al jaren, in het geval van Timmermans decennia, doen. 
Dus, ja, dan is het niet zo gek dat zij zich tegen dit idee verzetten. Hun grootste droom is immers deelnemen aan een kabinet, in het geval van Timmermans als premier, en in het geval van Bontenbal als gewone minister. Dat is waarom ze dit werk doen. Omtzigt dreigt hun carriereplannen nu in de vuilnis te gooien. Geen wonder dat ze boos zijn!
Overigens wordt het nog vermakelijker als je nu de reactie van Omtzigt ziet. Die verbaast zich er namelijk over dat GL'ers, PvdA'ers en CDA'ers knettergekke egoïsten zijn:

Gisteren heb ik aangegeven dat er vakministers in het kabinet moeten zitten met kennis van zaken op hun eigen vakgebied. Die kunnen natuurlijk lid zijn van politieke partijen. Nooit gedacht dat dat zo controversieel zou zijn.

Buitenhof
Buitenhof
@Buitenhoftv

Als er een kabinet komt met vakministers, is @PieterOmtzigt bereid daar leiding aan te geven. 'Ik heb een stellige voorkeur heb om fractievoorzitter te zijn, maar een regering met vakministers op afstand van de Kamer, daar zou ik ook kunnen zitten', zegt hij in #buitenhof

1.8K
Reply
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten