shutterstock 1818997982 scaled

Lol! Eurocommissaris die term 'Kerstmis' door 'feestdagen' wilde vervangen gaat diep door het stof: trekt project weer terug

Politiekdec 01 2021, 15:00
De Maltese Eurocommissaris Helena Dalli had een voorstel ingediend om inclusief taalgebruik te promoten. Ze wilde de term 'Kerstmis' bijvoorbeeld vervangen door 'feestdagen'. Daarnaast was de term 'chairman' niet bepaald gendervriendelijk, dus dat moest ook maar worden aangepast. Echter had Dalli niet verwacht dat de kritiek op dit voorstel zo groot zou zijn. Ze heeft nu toch maar besloten om met de plannen terug naar de tekentafel te gaan.
Eurocommissaris Helena Dalli wilde het taalgebruik onder de EU-ambtenaren inclusiever maken, om dit bol te werken had ze een pagina's dik manifest gemaakt waarin onder meer een handleiding te vinden was. Opmerkelijk genoeg wilde ze ook het woord 'Kerstmis' in de ban doen. Maar dat had ze beter niet kunnen doen.
Ze heeft namelijk flink wat kritiek over zich heen gekregen. Van rechtse politici, maar ook de Katholieke Kerk heeft gereageerd op dit voorstel. Het Vaticaan was niet al te spreken over dit plan, dat meldt de Telegraaf. Men is van mening dat er ook prima andere manieren zijn om discriminatie tegen te gaan.
Via sociale media heeft Dalli inmiddels kenbaar gemaakt dat ze het voorstel heeft teruggetrokken en de kritiek ter harte neemt. Ze gaat zich de komende tijd buigen over een nieuw voorstel.
https://twitter.com/helenadalli/status/1465639346103533573?ref_src=twsrc%5Etfw
De EU is overigens rijkelijk laat met het idee van een taalhandleiding voor ambtenaren. In enkele Nederlandse gemeenten probeert men ook al het woke-jargon op te leggen aan ambtenaren.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is alleen wel een blunder van jewelste dat Dalli en haar team niet de inschatting hadden kunnen maken dat een naamswijziging van in Europa populaire feestdagen alles behalve goed zou vallen. Bij het invoeren genderneutrale termen hoor je her en der natuurlijk wat gemor, maar heilige feestdagen zijn met name voor Zuid- en Oost-Europese landen een traditie waar je absoluut niet aan moet gaan zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten