Minister Yesilgöz (VVD) krijgt storm van kritiek vanwege beveiligingsfouten rond kroongetuige in Marengo-proces

Minister Yesilgöz (VVD) krijgt storm van kritiek vanwege beveiligingsfouten rond kroongetuige in Marengo-proces

De kroongetuigenregeling staat momenteel flink ter discussie. Aanleiding hiervoor is het OvV-rapport over de beveiligingsfouten bij personen rond kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces, waarbij minister Yesilgöz (VVD) te maken kreeg met een storm van kritiek vanuit de Tweede Kamer.

Het rapport trok harde conclusies over de fouten die zijn gemaakt en resulteerde in loodzware, beladen en pijnlijke discussies. De Tweede Kamer sloot zich aan bij de conclusies van het rapport en sprak uitgebreid over de kroongetuigenregeling. Criminelen kunnen met deze regeling strafvermindering en bescherming krijgen in ruil voor een verklaring. Minister Yesilgöz heeft aangekondigd dat ze de kroongetuigenregeling wil gaan uitbreiden om op die manier meer kroongetuigen te kunnen gaan werven.

Yesilgöz wil dat het mogelijk wordt om “korting” te geven aan kroongetuigen wanneer de verdachte een straf van meer dan zes jaar boven het hoofd hangt. Nu is de korting nog de helft van de gevangenisstraf in alle gevallen. De OvV adviseert om alleen kroongetuigendeals te sluiten als de veiligheid van de kroongetuige gegarandeerd kan worden.

Het OM heeft daarnaast ook een grote fout gemaakt door een recente locatie van een kroongetuige te delen met een verdachte. Minister Yesilgöz gaf aan dat deze informatie sowieso niet gedeeld had mogen worden, de veiligheid van kroongetuigen en andere personen moet verbeterd worden en er is nog veel werk aan de winkel. Het Kabinet Rutte IV maakt er op iedere afdeling onderhand een puinhoop van en blijkbaar is ook Yesilgöz niet geschikt voor haar functie gezien de recente, enorme blunders.

De discussie over de kroongetuigenregeling en de beveiliging van personen rondom kroongetuigen zal naar verwachting nog lang duren. Er moet nu actie worden ondernomen om de veiligheid van kroongetuigen en andere betrokkenen te waarborgen en de regeling te verbeteren, zonder daarbij concessies te doen aan de integriteit en veiligheid van het juridische proces. De minister heeft ook excuses aangeboden al zeggen die woorden over het algemeen niet zoveel aangezien leden van het Kabinet regelmatig excuses aanbieden dat het haast niet meer serieus te nemen is.

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.

Lees meer over:
ovv Dilan Yesilgoz Justitie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer