shutterstock 1665367381

Minister zelf ook verrast dat Nederland salarissen zorg- en onderwijsambtenaren Taliban zou gaan betalen

Politieknov 23 2021, 19:00
Bijna de hele Tweede Kamer was in rep en roer toen de woordvoerder van de Taliban ineens bekendmaakte dat de Nederland en Duitsland de salarissen zouden gaan betalen voor Afghaans zorg- en onderwijspersoneel. In ruil daarvoor zouden vluchtelingen vrije doorgang vinden. Demissionair minister Knapen (Buitenlandse Zaken) zegt zelf óók verrast te zijn door dit bericht.
PVV-leider Geert Wilders riep demissionair minister Knapen naar de Tweede Kamer en vroeg: "We gaan toch geen terreurorganisatie direct of indirect ondersteunen? Gaan we dat ook bij IS en al-Qaida doen? Er is in Nederland een zorgcrisis en dan gaan we geld geven aan de zorg in Afghanistan. Is de minister helemaal gek geworden?"
https://twitter.com/QaharBalkhi/status/1461640956810305536
Knapen zegt behoorlijk te zijn geschrokken van de tweet en noemt het geen goede weergave van de werkelijkheid. Het probleem is alleen dat de correcte weergave van de werkelijkheid door hem niet wordt gegeven. Daarom lijkt het eerder alsof hij er vooral van baalt dat de Taliban deze informatie zo openbaar heeft gemaakt.

"Er mag geen hongersnood uitbreken. Dat is in niemands belang. Afghanistan mag ook geen terroristische uitvalsbasis worden. En het onderwijs voor meisjes mag ook niet in elkaar storten", zegt Knapen volgens de NOS. "En het is vervelend maar de Taliban zijn daar de baas, dus daar kunnen we niet omheen."

Hieruit blijkt dat er dus wel degelijk een motief is voor Knapen, de Duitse overheid en de EU, om de Taliban (indirect) financieel te steunen. Of het geld voor salarissen voor ambtenaren van de Taliban nou direct uit de zak van Nederland en Duitsland komt (dus van de belastingbetaler) of via de Wereldbank, maakt eigenlijk niet uit. Dat geld komt sowieso voor een deel weg bij rijke landen, waaronder Nederland.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ook het volgende citaat maakt het er niet beter op: "Maar we hebben niets toegezegd. We zijn daar niet met een zak geld heen gegaan. We onderzoeken mogelijkheden." Of de Taliban nou direct geld krijgt, of dat er geld wordt gespendeerd aan middelen (zodat de Taliban zelf geld overhoudt voor andere zaken), het eindresultaat is hetzelfde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten