10734600006 1235966308 c

Nieuw kabinet PVV, VVD, NSC en BBB moet aan de slag: Gezinnen voelen groot gebrek aan steun

Politiekmei 15, 11:00
Met de formatie van een nieuw kabinet bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB aan de horizon, wordt het hoog tijd dat de focus verschuift naar de werkelijke noden van Nederlandse gezinnen. Het rapport 'Staat van het Gezin 2024', een jaarlijks onderzoek onder meer dan drieduizend ouders, schetst een verontrustend beeld: hoewel Nederland veel voorzieningen heeft voor gezinnen, ontbreekt het aan daadwerkelijke ondersteuning en begrip voor de dagelijkse uitdagingen waarmee ouders worden geconfronteerd. De menselijke maat is totaal zoek.
Nederland profileert zich vaak als een gezinsvriendelijk land, maar de realiteit is minder rooskleurig. Marjet Winsemius, directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders, stelt het duidelijk: "Waarom zijn er alleen verschoningsplekken voor baby's op dames-wc's? Het is vaak zo uit de tijd allemaal." Dit is slechts een van de vele voorbeelden van hoe het systeem ouders dwingt om keuzes te maken tussen werk en zorg, zonder reële ondersteuning om beide te combineren.
Het nieuwe kabinet moet deze signalen serieus nemen en met concrete maatregelen komen om gezinnen daadwerkelijk te ondersteunen. Dit betekent niet alleen betere voorzieningen, zoals meer genderneutrale verschoningsruimtes, maar ook flexibeler werkregelingen die ouders in staat stellen om zowel hun carrière als hun gezin te beheren zonder voortdurend te moeten schipperen.
Daarnaast is er nood aan structurele veranderingen in het onderwijs en de kinderopvang, zodat kinderen op een veilige en stimulerende manier opgevangen kunnen worden wanneer ouders aan het werk zijn. Hierin ligt een taak voor alle coalitiepartners om hun ideologische verschillen opzij te zetten en gezamenlijk te werken aan een gezinsvriendelijker Nederland.
Gezinnen voelen zich vaak aan hun lot overgelaten. Een veelgehoorde klacht uit het rapport is dat ouders zich in de steek gelaten voelen. "Je bent goed als je van 9 tot 5 op je werk zit. En je bent een goede moeder als je thuis voor de kinderen zorgt. Dat gaat niet allebei," aldus Winsemius. Dit leidt tot situaties waarin kinderen, zoals een 13-jarige puber, al om 12 uur thuis zijn zonder adequate opvang: "Succes ermee, ouders."
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel EN het mediakartel. Wij willen een ALTERNATIEVE stem zijn. Steun jij ons daarin? Ben jij blij met ons alternatieve geluid? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons de kartelmedia én het partijkartel te bestrijden, elke dag opnieuw!
Het is nu aan het nieuwe kabinet om te bewijzen dat zij niet alleen oog hebben voor de grote beleidsdossiers, maar ook voor de dagelijkse realiteit van Nederlandse gezinnen. Het is tijd dat Nederland niet alleen voorzieningen heeft voor gezinnen, maar deze ook op een moderne en inclusieve manier aanbiedt. De bal ligt nu bij PVV, VVD, NSC en BBB om deze uitdaging aan te gaan en daadwerkelijke verandering te brengen. Gezinnen verdienen een land dat hen echt ondersteunt, een land waar de menselijke maat weer centraal staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten