shutterstock 763298488

Rechtbank legt AfD-politicus monsterboete van 13.000 euro op voor uitspreken van omstreden nazileus

Buitenlandmei 15, 10:00
Een recent vonnis van een rechtbank in Halle, Oost-Duitsland, heeft opschudding veroorzaakt. Björn Höcke, een grote naam binnen de Alternative für Deutschland (AfD), werd veroordeeld tot een boete van maar liefst 13.000 euro wegens het gebruik van een verboden nazileus. De spreuk "Alles für Deutschland" ("Alles voor Duitsland") die hij tijdens een toespraak drie jaar geleden bezigde, werd als illegaal bestempeld door de rechtbank.
Deze nazileus is net als andere symbolen en spreuken uit die periode streng verboden in Duitsland. Tijdens de rechtszaak betoogden Höckes advocaten tevergeefs om vrijspraak, terwijl de openbare aanklagers een voorwaardelijke celstraf van zes maanden eisten. De rechtbank oordeelde echter anders en legde de boete op.
Opvallend is dat Höcke beweerde niet op de hoogte te zijn geweest van de nazigeschiedenis van de slogan. Dit verweer werd door zowel de justitie als de rechters verworpen als onbegrijpelijk en ongeloofwaardig. De voorzitter van de rechtbank karakteriseerde Höcke zelfs als "een welbespraakte, intelligente man, die weet wat hij zegt”.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
De timing van het vonnis is bijzonder te noemen, slechts enkele maanden voor de regionale verkiezingen in Thüringen, waar Höcke zich kandidaat wil stellen. De AfD staat in deze oostelijke deelstaat momenteel bovenaan in de peilingen.
Höcke, die sinds 2013 aan het roer staat van de AfD in Thüringen, wordt echter niet enkel gekenmerkt door zijn politieke ambities. Zijn uitgesproken standpunten over migratie en LHBTIQ-rechten hebben hem regelmatig in het middelpunt van de aandacht geplaatst. Zijn oprichting van 'Der Flügel', een nationalistische vleugel binnen de AfD, werd zelfs door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst bestempeld als een gevaar voor de democratie.

13.000€ Geldstrafe für #Höcke wegen einer Äußerung. Wenn Strack-Zimmermann die AfD einen Haufen Scheiße nennt, wenn Sahra Bosetti Ungeimpfte als Binddarm der Gesellschaft darstellt oder wenn Jan Böhmermann dazu aufruft Andersdenkende zu keulen, bleibt das hingegen straffrei. Ich…

1.3K
Reply
Op Twitter/X wordt verontwaardigd gereageerd op de beslissing van de rechter. Zo schrijft een populaire Duitse Youtuber: " 13.000 € boete voor #Höcke voor het afleggen van een verklaring. Wanneer Strack-Zimmermann de AfD een hoop stront noemt, wanneer Sahra Bosetti niet-gevaccineerde mensen afschildert als een plaag voor de samenleving of wanneer Jan Böhmermann oproept om mensen die anders denken te ruimen, blijft dat ongestraft. Ik hoop dat de burgers bij de verkiezingen laten zien wat zij van deze dubbele standaard vinden!"
Deze recente veroordeling werpt opnieuw een scherp licht op de politieke en ideologische strijd binnen Duitsland, waarbij de grens tussen vrije meningsuiting en het verbod op nazistische symbolen en uitspraken voortdurend wordt betwist.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten