NOS doet opvallende ontdekking: Forum voor Democratie trekt steeds meer jonge moslims aan

Benjamin Huizen

Benjamin Huizen

NOS doet opvallende ontdekking: Forum voor Democratie trekt steeds meer jonge moslims aan

In een recent artikel op de NOS-website komt naar voren dat Forum voor Democratie (FvD) steeds meer jonge moslims aantrekt. Dit is opvallend, aangezien de NOS doorgaans negatief bericht over FvD en haar partijleider, Thierry Baudet. Maar de trend is zo groot en zo duidelijk dat ze er wel over moeten berichten.

Aziz el Kaddouri, een opiniepeiler die al twintig jaar onderzoek doet naar het stemgedrag van mensen met een migratie-achtergrond, heeft een verschuiving waargenomen sinds de landelijke verkiezingen van 2021. Uit zijn peilingen blijkt dat inmiddels 1 op de 10 moslimjongeren neigt naar de FvD. Deze ontwikkeling vinden zowel hij als de NOS opmerkelijk aangezien Baudet zich in het verleden volgens hen 'negatief' heeft uitgelaten over 'de Islam.'

Maar, moet de NOS toegeven, een anti-islambeleid maakt geen deel van het partijprogramma van FVD en heeft dat ook nooit gedaan. Uitspraken in het verleden zijn soms feller geweest, maar Baudet heeft zich daar duidelijk van gedistantieerd. "Ik heb heel veel prachtige elementen in de islam leren kennen," zei hij recent in een interview met YouTuber Salaheddine Benchiki. "Er is een vijandbeeld gecreëerd over de islam en daar ben ik zelf in meegegaan. Ik ben daarvan teruggekomen."

El Kaddouri noemt de groeiende sympathie van sommige moslims voor FVD opmerkelijk. "Hij kan bepaalde punten uit zijn programma schrappen, of daar de nadruk niet meer op leggen, maar als ik moties voorbij zie komen stemt hij altijd anti-islam," zegt hij. FVD'ers brengen daar tegen in dat de standpunten en stemmen van de partij niet anti-islam zijn, maar gericht tegen de massa-immigratie. De mensen die nu in Nederland zijn gaan niet meer weg. Dus moeten we samen leren leven met elkaar op een leuke, goede manier. Maar dan wel in een maatschappij die conservatief is, waarin de oude Nederlandse waarden behouden worden.

Eén van de redenen waarom jonge moslims FvD aantrekkelijk vinden, lijkt te zijn ontstaan na de coronapandemie. Volgens El Kaddouri zorgden de vrijheidsbeperkingen tijdens corona ervoor dat men zich afzette tegen de huidige politiek. In dit licht kan het aantrekkelijk zijn voor jonge moslims wanneer een partij zoals FvD zegt: "Wij begrijpen jullie, wij hebben dezelfde gevoelens." Dit gevoel van begrip en gedeelde ervaring kan jongeren ertoe aanzetten zich te identificeren met een partij die zij eerder wellicht niet als optie zagen.

Daarnaast zijn er standpunten van FvD die resoneren met de waarden van sommige conservatieve moslims. Baudet is bijvoorbeeld uitgesproken anti-woke, wat aantrekkelijk kan zijn voor jongeren die heimwee hebben naar een meer traditionele man-vrouwrolverdeling. Deze conservatieve moslimjongeren kunnen zich vinden in het verzet tegen het woke-gedachtegoed en het verlangen naar een terugkeer naar traditionele waarden. Hoewel deze jongeren zich mogelijk niet met alle standpunten van FvD kunnen identificeren, is het duidelijk dat er enkele overeenkomsten zijn die hen aanspreken en hen ertoe brengen om de partij als een mogelijke keuze te overwegen.

(verhaal gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op mijn gloednieuwe-nieuwsbrief. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!

Het is natuurlijk bijzonder interessant om te zien dat een partij die door de mainstream media continu wordt weggezet als 'anti-moslims' juist aantrekkelijk gevonden wordt door jonge Nederlandse moslims - en wel in zo'n mate, dat de NOS zich zelfs gedwongen voelt erover te berichten. Het lijkt erop dat er een interessante dynamiek gaande is in de Nederlandse politiek, waarbij traditionele scheidslijnen en verwachtingen worden uitgedaagd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer