pieter omtzigt 9o1a6912

NSC-leider Omtzigt sluit samenwerking met PVV uit: "Onmogelijk om te regeren met partij die grondrechten schendt"

Politieknov 16 2023, 14:00
In de aanloop naar de verkiezingen heeft NSC-leider Pieter Omtzigt opnieuw duidelijk gemaakt dat samenwerking met de PVV ondenkbaar is. Hoewel Omtzigt terughoudend is in het bespreken van gewenste coalitiepartners, baseert hij zijn afwijzing van de PVV op fundamentele grondwettelijke bezwaren. Dit benadrukt de voormalig CDA'er vandaag in een interview met het Radio 1 Journaal, een dag ná de uitzending van Vandaag Inside waarin Wilders nog hoopt houdt op een eventuele samenwerking.
Volgens Omtzigt stuiten verschillende punten in het verkiezingsprogramma van de PVV direct tegen grondwettelijke rechten, zoals het recht op godsdienstvrijheid. Voor Omtzigt is dit onacceptabel, en hij benadrukt zijn onvermogen om "zomaar over grondrechtissues heen te stappen." In een interview met het Radio 1 Journaal verklaart Omtzigt dat zijn langdurige inzet voor het verdedigen van Nederland als een rechtsstaat een belangrijke motivatie is voor zijn standpunt.
Omtzigt pleit voor de oprichting van een grondwettelijk hof en benadrukt het belang van toetsing aan basisrechten die Nederlanders volgens hem bezitten. Hij noemt specifiek de vrijheid van meningsuiting, het recht op geen censuur, en de eis van gelijke behandeling als essentiële pijlers van het Nederlandse rechtssysteem. Het verkiezingsprogramma van de PVV, dat bijvoorbeeld stelt geen koran en moskeeën te willen, wordt door Omtzigt gezien als een directe schending van het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.
Omtzigt benadrukt dat het onmogelijk is een regering te vormen met een partij die de vrijheid van meningsuiting en godsdienst niet wil waarborgen. "Dat is de reden, en geen andere," aldus Omtzigt, waarom hij niet met de PVV wil regeren. De PVV heeft herhaaldelijk aangegeven graag met de NSC in een nieuw kabinet te willen, en een meerderheid van NSC-stemmers lijkt dit ook te ondersteunen volgens onderzoek van EenVandaag.
Geert Wilders lijkt echter nog hoop te koesteren op samenwerking. In de uitzending van Vandaag Inside gaf hij aan dat alles na de verkiezingen vloeibaar wordt, inclusief het standpunt van Pieter Omtzigt. Desondanks lijkt Omtzigt een dag later standvastig te zijn in zijn beslissing, waarmee hij een aanzienlijke groep kiezers die de PVV steunen, buitenspel zet.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten