dilan yesilgoz de balie 2022

Oeps! Dilan Yesilgöz (VVD) draait keihard weg van PVV: 'Als ik kijk naar wat Wilders verkondigt, dan heb ik daar niets mee!'

Politieknov 04 2023, 12:00
Over minder dan drie weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. VVD-leider Dilan Yesilgöz speelde een paar weken het 'rechtse' spel, namelijk dat ze bereid was om een coalitie te vormen met de PVV. Nou, gisteravond is een einde gekomen aan dat theater. In direct debat met Geert Wilders maakte ze namelijk glashelder dat zo'n scenario nooit gaat gebeuren.
Yesilgöz en Wilders zaten lijnrecht tegenover elkaar. Lange tijd kabbelde het rustig voor. Daar kwam een einde aan toen ze het over immigratie hebben. En wat bleek? Opeens draaide Yesilgöz 180 graden en keerde ze zich keihard tegen Wilders en zijn PVV.
"U heeft de afgelopen jaren keer op keer beloofd streng te zijn, en iets aan het probleem te doen. Maar u doet het tegenovergestelde," zei Wilders terecht over het wanbeleid van de VVD de afgelopen jaren. "Iedere keer heeft u record na record verbroken."
Yesilgöz reageerde daar niet op door te stellen dat Mark Rutte, haar voorganger, dat inderdaad anders had moeten doen, en dat zij inderdaad van plan is om te breken met zijn beleid, maar door Wilders op zijn beurt aan te vallen. Volgens haar had ze "nog niet één voorstel" gehoord van Wilders dat "reëel te doen is."
"Oneliners schreeuwen die niet kunnen, gaan dit land niet verder helpen," zeurde ze vervolgens.
Maar ze was nog niet klaar. Daarna kwam de échte harde uitspraak; een uitspraak die duidelijk maakt dat Yesilgöz helemaal niet van plan is om na de verkiezingen van 22 november met de PVV te gaan regeren.
"Als ik kijk naar Wilders en zijn programma, en wat hij hier verkondigt, dan is het lang zoeken naar een overeenkomst," zei ze namelijk. "Ik heb er helemaal niets mee."

Journalisten reageren

Als gevolg van dit debat hebben journalisten zich uitgesproken over de koers van de VVD. Arjan Noorlander is van de NOS én van Nieuwsuur. Hij maakt héél duidelijk dat dit écht andere houding is van Yesilgöz. Eentje die het bijzonder lastig maakt om na 22 november te komen tot een rechtse coalitie.
"Dit is een grote koerswijziging van de VVD," schrijft Noorlander op X. "De weg naar een 'rechts kabinet' wordt behoorlijk afgesneden."
Joost Niemoller, de onafhankelijke journalist en auteur van diverse boeken, denkt daar hetzelfde over.
"De kaarten zijn geschud," legt Niemoller uit. Yesilgöz kiest voor Timmermans. Omtzigt had dat al gedaan. Het zogenaamde midden gaat in Nederland als altijd over links regeren."

Yesilgöz en Omtzigt kiezen voor Timmermans. De kaarten zijn geschud. Yesilgöz kiest voor Timmermans. Omtzigt had dat al gedaan. Het zogenaamde midden gaat in Nederland als altijd over links regeren. "Yesilgöz verweerde zich door te zeggen dat ze ’nog niet één voorstel’ van de…

Arjan Noorlander
Arjan Noorlander
@noorlanderarjan

Dit is een grote koerswijziging van de VVD. De weg naar een ‘rechts kabinet’ wordt behoorlijk afgesneden telegraaf.nl/nieuws/9535748…

756
Reply
Dit is precies wat er gaande is. Yesilgöz wil niets van doen hebben met de PVV. Dat wisten oplettende rechtse kiezers al lang, maar ze wilde toch nog even de schijn ophouden. Nu mensen de indruk hebben dat ze het mogelijk over rechts wil doen na de verkiezingen denkt ze dat ze afdoende gedaan heeft om de rechtse kiezer weer voor zich te winnen.
Daarnaast is dit natuurlijk een hondenfluitje voor 'centristische kiezers' die regeren met de PVV ongemakkelijk vinden. Yesilgöz zegt nu eigenlijk tegen die mensen: neem mijn eerdere uitspraken niet serieus, straks gaan we gewoon met NSC en PvdA-GroenLinks regeren. Dat maakt het dus 'veilig' voor dat soort kiezers - mensen die geen grote veranderingen willen in ons land - om tóch weer VVD te stemmen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten