de dagelijkse standaard dh 00994

Ongelooflijk! Attje Kuiken gooit handdoek in de ring: 'Na verkiezingen kom ik niet terug in de Tweede Kamer'

Politiekaug 18 2023, 13:00
Het is werkelijk bizar aan het worden, want er is nóg een prominente politica die nu al laat weten dat ze na de Tweede Kamerverkiezingen 2023 op 22 november niet terugkomt in de Tweede Kamer. En nee, het gaat niet om zomaar iemand. We hebben het namelijk over Attje Kuiken, de leider van de PvdA in het parlement en één van de architecten van de halfhele fusie tussen PvdA en GroenLinks.
Kuiken zit 17 jaar in het parlement. Dan zou je kunnen zeggen: misschien dat je het dan ook genoeg gezien hebt daar. Maar dat is toch een beetje vreemd. Want ze is pas een paar jaar de grote baas bij de PvdA. Normaal gesproken blijven dat soort types zolang mogelijk zitten, in ieder geval totdat er een verkiezing is geweest en ze die op extreme wijze verloren hebben.

Word lid van de DDS Nieuwsbrief!

* indicates required
Maar niet Kuiken. Nee. Net als al die andere opstappers (Sigrid Kaag, Sylvana Simons, Sjoerd Sjoerdsma, Henk Nijboer, Hugo de Jonge, Renske Leijten, Farid Azarkan, Peter Kwint, Corinne Ellemeet, René Peters en nog een andere meute) gooit ze de handdoek vooraf in de ring. Dit terwijl het best mogelijk is dat PvdA-GroenLinks de premier gaan leveren (namelijk, de afgrijselijke Frans Timmermans). Als dat gebeurt kan Kuiken in principe minister worden of gewoon weer (co-?)fractieleider van de PvdA (en GroenLinks) in de Tweede Kamer.
"Ik laat het hierbij en draag het over aan de volgende generatie," zegt Kuiken. "Ik zit nu zeventien jaar met heel veel plezier in de Tweede Kamer, maar het is een goed moment. Ik ben nu 45, in de bloei van mijn leven, op de helft, en kan zeggen: ik heb het fantastisch gehad."
Voor de duidelijkheid: ze wil mogelijk wel minister worden. Want het pluche, ja, dat zit heerlijk. Maar terugkomen in de Kamer wil ze dus niet.
"Je moet niet voor de campagnes dromen over wat er daarna is. Maar ja, als je gevraagd wordt, zou het een enorme eer zijn en zeg je ja. Verantwoordelijkheid wil ik altijd nemen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er een plek voor mij elders is. Ik vind de politie of de jeugdzorg ook fantastisch," zegt Kuiken daarover.
Umh. Krijgt iemand anders ook de indruk dat ze de baantjes aan het verdelen zijn?
Tot vandaag ging ik ervan uit dat Kuiken en Jesse Klaver de 'RoodGroen' fractie samen zouden leiden. Dat is dus niet zo. Als je Kuikens verklaring aan het AD goed leest krijg je de indruk dat Klaver de fractieleider wordt van de samengevoegde fractie, dat Timmermans premier moet worden (of vice-premier als PvdA-GroenLinks niet de grootste worden), en dat Kuiken "iets anders" krijgt - een ministerschap, een mooie functie bij een organisatie, of natuurlijk een burgermeesterschap.
Kuiken is dus de zoveelste parlementariër die ermee ophoudt.
Er zijn veel mensen die zich afvragen waarom het om zoveel mensen gaat. "Is er iets aan de hand? Komt er iets op ons af?" Het zijn veelgestelde vragen. Niet zo gek, want het is inderdaad opzienbarend. Zo'n leegloop van prominente partijpolitici zien we eigenlijk nooit.
(Artikel gaat verder na deze oproep) Bij DDS weten we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Anders dan Attje Kuiken geven wij de strijd dan ook niet eens bijna op. Maar dit betekent wel dat we jouw steun nodig hebben. Want het partijkartel en het mediakartel doen er alles aan om ons te slopen. Steun ons daarom! Doneer via BackMe en strijd zij aan zij met ons tegen GroenLinks én de PvdA.
In het geval van Kuiken geldt vrijwel zeker dat ze gewoon een topfunctie voor zichzelf bedongen heeft- dat zal deel zijn geweest van de afspraken met GroenLinks én met Timmermans. Maar in al die andere gevallen... is het héél gek... en eigenlijk is het bij Kuiken ook heel apart aangezien ze stond te juichen toen PvdA en GroenLinks samengingen omdat die partijen dan samen Nederland wel even 'sociaal' zouden maken. Je zou denken dat zo'n vrouw daar dan bij wil zijn...
Dit is hoe dan ook geen teken van vertrouwen. Het tegendeel is zelfs het geval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten