shutterstock 2266483929

Bekende journalist Seymour Hersh: 'CIA waarschuwde Biden al vroeg dat het Oekraïense tegenoffensief zou falen'

Buitenlandaug 18 2023, 14:00
In een nieuw artikel op zijn blog op SubStack schrijf de befaamde journalist Seymour Hersh dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken en dus ook president Joe Biden al tijden geleden geïnformeerd zijn door de CIA dat het geplande Oekraïense tegenoffensief niet zou werken. Opmerkelijk genoeg is daar publiek weinig mee gedaan. Sterker nog, heel de NAVO - en Amerika voorop - hebben al die tijd gedaan alsof Oekraïne wél kans maakte op een goed resultaat. Opmerkelijk!
In de schaduw van de recente geopolitieke gebeurtenissen heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Tony Blinken, een opmerkelijk stille rol gespeeld. Terwijl andere prominente figuren binnen de Biden-administratie, zoals Jake Sullivan en Victoria Nuland, actief betrokken waren bij diverse diplomatieke initiatieven, leek Blinken zich terug te trekken, aldus Hersh. Waarom is dat?
Artikel gaat verder onder deze oproep. Blijf GRATIS op de hoogte van het LAATSTE NIEUWS... van de enige écht rechtse website van Nederland. Abonneer je op onze dagelijkse DDS Nieuwsbrief.

Word lid van de DDS Nieuwsbrief!

* indicates required
Volgens bronnen binnen de administratie heeft Blinken ingezien dat Oekraïne, een bondgenoot van de Verenigde Staten, de oorlog tegen Rusland niet zal winnen. Informatie van de CIA suggereerde dat het offensief van Oekraïne niet het gewenste effect zou hebben. Ondanks de overtuigende retoriek van de Oekraïense president Zelensky, waren er twijfels over de haalbaarheid van zijn plannen.
Blinken had ambities om een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne te bemiddelen, vergelijkbaar met de rol die Henry Kissinger speelde bij het beëindigen van de Vietnamoorlog in Parijs. Echter, de realiteit bleek anders. De situatie verslechterde en Blinken bevond zich in een precaire positie, waarbij hij het risico liep te worden gezien als een mislukte bemiddelaar.
In deze context maakte Bill Burns, de directeur van de CIA, zijn opwachting. Ondanks eerdere twijfels over de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, bevestigde Burns tijdens een toespraak op de jaarlijkse Ditchley-conferentie nabij Londen meerdere keren zijn steun voor het programma van president Biden. Burns, met zijn zelfvertrouwen en ambitie, zag een kans om zijn invloed te vergroten, vooral toen Blinken, die eerder een fervent voorstander van de oorlog was, plotseling twijfels leek te hebben.
Hoewel Burns een prominente rol binnen de administratie ambieerde, zou hij slechts een symbolische promotie krijgen: een benoeming tot het kabinet van Biden. Deze vergaderingen, vaak vastgelegd door C-SPAN, zijn strak geregisseerd en beginnen meestal met de president die een voorbereide tekst voorleest.
Artikel gaat verder onder deze oproep. Blijf GRATIS op de hoogte van het laatste nieuws... van de enige échte rechtse website van Nederland. Schrijf je in voor de DDS Nieuwsbrief!

Word lid van de DDS Nieuwsbrief!

* indicates required
Ondanks deze interne dynamiek blijft Tony Blinken, die enkele maanden geleden publiekelijk verklaarde dat er geen onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne zou zijn, in functie. Hij zou ongetwijfeld elk idee van ontevredenheid met Zelensky of het falende oorlogsbeleid van de administratie in Oekraïne betwisten.
Terwijl het Witte Huis een optimistische benadering van de oorlog blijft hanteren, lijkt de realiteit anders te zijn. De eindfase nadert, ook al lijken de beoordelingen die Biden aan het publiek geeft meer op een stripverhaal dan op de harde realiteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten