Screen Shot 2022 08 25 at 160442

Op Z'n Kop: 'Er is dwang bij te pas gekomen om Wopke Hoekstra dit statement te laten maken'

Politiekaug 25 2022, 19:15
Waar de grote media al jaren niet meer aan journalistiek doen hebben - goddank - Op Z'n Kop met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen nog. Oké, dat is officieel een radioprogramma/podcast van NPO Radio 2, maar feitelijk heeft het daar inhoudelijk natuurlijk niets mee te maken. En dat is maar goed ook. Want daardoor kunnen Zwagerman en Velthuysen écht nieuws maken. Zo ook vandaag. De twee hebben namelijk ontdekt dat Wopke Hoekstra wel met een statement moest komen omdat a) lokale afdelingen hem lieten weten dat het anders einde oefening was en b) omdat hem "een kunstje" werd geflikt door VVD-minister Christianne van der Wal.
Voor de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop spraken Zwagerman en Velthuysen met Bart Kemn van Agractie. En die had iets heel interessants te melden. Hij wist namelijk al langere tijd dat de controversiële opmerkingen van Wopke Hoekstra eraan zaten te komen. Hoe? Nou, hij heeft natuurlijk contacten met lokale CDA'ers. En die hebben Hoekstra het mes op de keel gezet.
"Aan de achterkant wist ik natuurlijk dat die uitspraken van Hoekstra eraan kwamen," aldus Kemp. "En dat een soort van ultimatum gesteld was aan de top van het CDA. Dus het is een eerste stap. Een eerste stap naar buiten toe om dat duidelijk neer te zetten.
Kemp, Agractie en andere boeren, ging hij verder, "zijn blij dat hij dat heeft neergezet op dat fundament. En vervolgens hebben ze in de coalitie even de pauzestand afgesproken. Een staakt-het-vuren. Zo van jongens, we gaan vandaag even geen enkele motie steunen."
Zwagerman vatte toen samen dat er dus vanuit het CDA zelf - prominenten - druk gezet is op Hoekstra om dit te doen. "Daar is wel enige druk bij komen kijken, ja," reageerde Kemp daarop.
Die druk werd uitgeoefend "van onderaf, door gedeputeerden." Die hebben Hoekstra verteld: "Luister, die beweging gaat nu gemaakt worden en anders trekken wij onze handen van het CDA af."
Met andere woorden, dan zouden er CDA-afdelingen komen die gewoon uit de partij stappen en voor zichzelf beginnen - of zich aansluiten bij BBB.
(Het artikel gaat verder onder de oproep onze apps te downloaden)
En dat is niet alles. Kemp heeft ook informatie dat Hoekstra gepiepeld is door Christianne van der Wal, de VVD-minister. Hoekstra had deze boel namelijk al aangekaart vlak voor het reces, in een ministerraad. Ze kwamen toen overeen dat Van der Wal een brief zou schrijven om de spanningen uit de lucht te halen en lokale CDA'ers iets te geven.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Vervolgens kwam ze met een brief van 13-kantjes waarin eigenlijk niets gezegd werd - wat toch knap is voor zo'n lange brief. Van der Wal, zegt Kemp, heeft Hoekstra "een kunstje geflikt. Die is met een heel crytische brief gekomen" waar de achterban van het CDA - en de partijtop dus ook - alsnog niets aan hand.
En zo kennen we onze pappenheimers van de VVD weer he? Ze naaien Hoekstra waar hij bij zit, maar reageren vervolgens totaal kapot geschrokken als hij terugvecht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten