[Video] Vandaag Inside fileert Wopke Hoekstra (CDA): 'Hij heeft twee persoonlijkheden'

Bij Vandaag Inside mocht boerin Annemiek Koekoek (what's in a name) even meepraten over het stikstofdebat, en dan met name over de recente controverse over de uitspraken van Wopke Hoekstra. Volgens de hardwerkende boerin is Hoekstra eerst en vooral bezig met de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar en lijkt het wel alsof hij schizofreen is. "Twee persoonlijkheden," lijkt hij te hebben, "het was gewoon heel raar."

Boerin Annemiek is totaal niet onder de indruk van het gedrag van Wopke Hoekstra. Niet omdat ze het niet fijn vindt dat iemand mogelijk, een beetje, ietwat voor de boeren opkomt, maar omdat hij zijn keutel tijdens het debat eigenlijk toch weer wat introk.

"Een beetje schizofreen eigenlijk," antwoordde de boerin toen Wilfred Genee haar vroeg wat zij nou van Hoekstra's uitspraken vond. "Dat is toch twee persoonlijkheden?" (Nee, dat is het niet. Dat is multiple personality disorder, MPD, maar dat terzijde)

"Het was gewoon heel raar. Het was ook een beetje een rare move." Sterker nog, ging ze verder, het leek verdomd veel "op een verkiezingsinterview. Misschien was hij er op aan het voorsorteren dat het kabinet zou vallen. Het leek een beetje op een ultieme poging om de achterban van het CDA te redden, maar dan had hij gisteren wel voet bij stuk moeten houden," aldus Annemiek.

En daar zit 'm voor Hoekstra en zijn CDA natuurlijk precies de kneep. Ze willen van twee walletjes eten. Aan de ene kant willen ze boeren het idee geven dat ze er heus nog zijn voor het platteland, maar aan de andere kant zijn ze doodsbang om de VVD en D66 tegen zich in het harnas te jagen. En dus krijg je een soort van net-niet verhaal dat kant noch wal slaat.

Johan Derksen merkte daarna op dat heel veel mensen het met Hoekstra eens zijn - wat klopt. Alleen was zijn fout, inderdaad, dat hij tijdens het debat niet voet bij stuk hield door ook in zijn functie als minister te zeggen: ja, ik ben CDA'er en ik zeg, dit moet anders.

Maar, zegt Derksen, misschien had hij wel gedacht dat Rutte "zich aan zou sluiten." Maar dat gebeurde niet. "Rutte hing het gepikeerde mannetje uit, pedante ventje."

(Het artikel gaat verder onder de oproep onze apps te downloaden)

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Me dunkt dat Annemiek gelijk heeft - het CDA gaat verliezen als Hoekstra nu niet doorbijt en het kabinet niet gewoon laat vallen - en dat Derksen er naast zit wat betreft Hoekstra's visie op Rutte's mogelijke draai. Als de VVD draait valt er voor het CDA weinig te halen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Hij moet juist hebben dat hij zich kan afzetten tegen de VVD, en dat kan alleen als de VVD het D66-beleid blijft pushen, terwijl het CDA die deadline van 2030 wél loslaat.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties