Screen Shot 2022 08 23 at 150904

Kabinet valt niet: Peter Heerma (CDA), Jan Paternotte (D66) en Sophie Hermans (VVD) grappen en grollen tijdens debatschorsing

Politiekaug 23 2022, 14:20
Er zijn heel wat mensen die de hoop hebben dat het kabinet vandaag of in ieder geval de komende weken keihard onderuit gaat. Want het CDA houdt de rug recht, D66 vindt dat niet leuk, en VVD is boos op allebei. Einde oefening. Nou, beelden die gemaakt zijn tijdens het reces van vandaag maken duidelijk: welnee. De verschillende fractieleiders zijn, als ze denken dat niemand meekijkt, heerlijk met elkaar aan het lachen. Er is dus niets aan de hand.
Als de regeringscoalitie werkelijk op omvallen stond dan zou je bij de regeringspartijen overal gespannen, strak gespannen gezichten zien. Maar we zien het tegenovergestelde.
Nou ja, niet tijdens het debat zelf. Oh nee, dan zijn ze allemaal bloedserieus. Als je dan naar al die fractievoorzitters en ministers kijkt denk je echt; het kon weleens gaan gebeuren vandaag. Het kabinet staat op omvallen. Het is eindelijk einde oefening voor deze nachtmerriecoalitie en met name voor dat gedrocht, Mark Rutte.
Maar als je dan even blijft kijken naar DebatDirect tijdens de schorsing van het debat dan zie je opeens dit soort beelden:
Screenshot debatdirect
Screenshot debatdirect
Wat je daar ziet? Jan Paternotte, Peter Heerma en Sophie Hermans die heerlijk met elkaar aan het lachen zijn. De scene duurde een seconde of twintig. Oh ja, ze vonden het fan-tas-tisch. Eén van de aanwezigen imiteerde een ander - iemand die tijdens het debat iets deed of zei volgens mij - en oh, ze vonden het stuk voor stuk geweldig. Ze waren aan het LOL'en. ROFL'en zelfs.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Wat dit betekent is dat het kabinet niet eens bijna op omvallen staat. Het CDA mag een theaterstukje opvoeren omdat de andere partijen zich realiseren dat dit moet als de partij de schade nog enigszins wil beperken bij de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar.
Mijn voorspelde uitkomst? Johan Remkes komt volgende week met een 'rapport' waaruit blijkt dat er boeren zijn die best wat water bij de wijn willen doen, en dat als de overheid ook een heel klein beetje schuift, dat het dan allemaal in grote lijnen toch kan doorgaan.
D66 accepteert dat dan schoorvoetend terwijl CDA victorie kraait. Iedereen blij.
Nou ja, iedereen behalve de kiezer. Want die ziet dat het kabinet Rutte IV nóg langer blijft zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten