16389706657 dbddac91b2 c

NS in paniek! Estafettestaking kan vanaf morgen half Nederland platleggen

Binnenlandaug 23 2022, 15:00
Personeel van de NS legt morgen het werk neer. Allereerst staken de medewerkers van de treinvervoerder in Noord-Nederland, maar de impact van de staking zal naar verwachting veel groter zijn.
NS-werknemers eisen onder meer een eenmalige uitkering van 600 euro bruto en een permanente maandelijkse loonsverhoging van 100 euro bruto, om het koopkrachtverlies te compenseren. De NS ging niet mee in die eisen en heeft het ultimatum van de vakbonden afgewezen.
Morgen om 04:00 uur begint de zogenoemde estafettestaking in het noorden van het land en eindigt daar op donderdagochtend dezelfde tijd, meldt de NOS. Dat betekent echter niet dat alleen Noord-Nederland plat komt te liggen. NS-personeel reist normaal gesproken via verschillende trajecten. De conducteur in Zwolle zou halverwege zijn dienst zomaar in Arnhem of Maastricht kunnen komen te zitten, om vervolgens via Den Bosch en Utrecht weer in Zwolle uit te komen.
Dat maakt het voor de NS ook zo lastig om een voorspelling te doen over de impact van de stakingen, plus het feit dat de NS niet weet hoeveel personeel er mee gaat doen aan de staking. Het zou dus kunnen meevallen, maar de kans zit er dik in dat het echt heel zwaar tegen gaat vallen voor heel veel treinreizigers de komende dagen.
Vrijdag wordt het zelfs nóg erger. Dan staakt het personeel van de regio Dordrecht-Rotterdam-Den Haag-Leiden en wordt dus de halve Randstad platgelegd.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Mocht dat óók niet helpen, dan volgen er wat de vakbonden betreft landelijke stakingen, waarschijnlijk in de eerste week van september. De NS lijkt het allemaal maar gewoon te accepteren en wil nog steeds niet richting de eisen van de vakbonden bewegen. Natuurlijk staat de deur wel op een kier, maar vakbonden blijven bij hun cao-eisen en hebben geen zin om afgescheept te worden met een procent of drie aan eenmalige loonsverhogingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten