20220228 Debat over situatie in Oekraïne Hoekstra 3

Peiling! Wopke Hoekstra drijft wig tussen CDA en D66, beide kiezers: 'Stikstofdoel is kabinetcrisis waard'

Politiekaug 23 2022, 16:00
Volgens kiezers uit het Opiniepanel van EenVandaag is het erop of eronder voor het kabinet. De uitspraken van minister en CDA-leider Wopke Hoekstra doen het goed bij CDA-kiezers en ontzettend slecht bij D66-kiezers. Voor beide kiezers geldt: 'De stikstofdoelen zijn wel een kabinetscrisis waard.'
De stikstofdeadline van 2030 is wat Hoekstra betreft 'niet heilig'. Om boeren meer lucht te geven kan die deadline volgens Hoekstra prima naar 2035.
CDA-kiezers lijken het vertrouwen in Hoekstra weer terug te hebben gevonden. Twee maanden geleden stond nog maar 40 procent achter hem als partijleider. Nu is dat al weer 57 procent, meldt EenVandaag.
En zo goed als de actie van Hoekstra voor hem, en dus het CDA, was, zo slecht valt die in de smaak bij D66'ers. Die zijn er heilig van overtuigd dat de natuur in Nederland finaal naar de knoppen gaat als het kabinet nog langer wacht met het reduceren van stikstof. En daar komt wat de D66-kiezers betreft bij: 'afspraak is afspraak'.
Maar het is erop of eronder voor Hoekstra en zijn CDA. Als hij de keutel nu weer intrekt dan verliezen de kiezers waarschijnlijk het vertrouwen weer net zo snel als dat hij het terug heeft gewonnen. Wil hij het vertrouwen behouden, dan moet hij dus voet bij stuk houden én dat natuurlijk omzetten in actie van het kabinet.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar D66-kiezers roepen hun leider Sigrid Kaag juist op om voet bij stuk te houden. Er is dus een behoorlijke impasse bereikt en beide 'kampen' zouden het wel prima vinden als het kabinet hierdoor in een kabinetscrisis terechtkomt.
En om het nóg spannender te maken zijn de uitspraken van Hoekstra bij VVD-kiezers én bij kiezers van de ChristenUnie ook nog wel aardig ontvangen door een kleine meerderheid (VVD, 55%) en hele grote minderheid (CU, 43%). Het gaat dus echt afhangen van wie er het eerste met de ogen knippert bij het CDA en D66.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten