Screen Shot 2022 08 23 at 131017

Caroline van der Plas (BBB) gaat los bij stikstof- en koopkrachtdebat: "Het vertrouwen is weg"

Politiekaug 23 2022, 11:58
BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas heeft bij het stikstof- en koopkrachtdebat, en specifieker de uitspraken hierover van Wopke Hoekstra, flink uitgehaald naar het kabinet Rutte IV. "Het vertrouwen is weg," zei ze. En dit betekent dus dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.
"Het vetrouwen is weg," begon Van der Plas haar inbreng. "En nee, ik herhaal hier niet de woorden van mevrouw Kaag tegen meneer Hoekstra. Dit zijn de woorden van onze burgers. Burgers die ons gekozen hebben en die ons betalen."
"Het vertrouwen is weg. En zo gek is dat niet. Want ik som even op: we hebben een energiecrisis, een wooncrisis, een zorgcrisis, een asielcrisis, een stikstofcrisis, een toeslagencrisis, een watersnoodcrisis, een aardbevingcrisis, een koopkrachtcrisis, een arbeidsmarktcrisis, en een vertrouwenscrisis. En al deze crisissen zijn niet opgelost, ze zijn alleen maar erger geworden," ging Van der Plas verder.
"Voor het reces vroeg ik hier op deze plek om een debat over de vertrouwenscrisis. Een debat over de veenbrand die in Nederland woedt. Maar nee, dat was niet nodig vond een meerderheid in deze Kamer. We konden de tent gerust acht weken sluiten," herinnerde ze het parlementaire volk daarop.
"Het slot zat niet op deur of de kabinets- en Kamerleden trokken lekker stikstof uitstotend naar Curacao, Bonaire, Suriname, naar Amerika en andere verre oorden. Intussen woekerde de veenbrand verder, raakten de burgers nog verder in nood."
"Intussen was ik in Deventer mailtjes aan het beantwoorden van wanhopige mensen," vatte Van der Plas haar eigen vakantie samen. "Zoals die man die vroeg hoe zijn oude moeder met een klein pensioen in hemelsnaam die 888 euro per maand moest gaan betalen voor haar energierekening." En waren er ondernemers die hun huis te koop moeten zetten vanwege de energieprijzen, en een bakker die dit jaar 33.000 euro betaalt voor energie, maar volgend jaar 370.000 euro. Dat is geen grap. "Meer dan het tienvoudige," berekende Van der Plas.
"Overal - overal! - treffen wij wanhoop aan," stelde Van der Plas terecht. "Een megacrisis is er in dit land. Ons gave landje valt uit elkaar."

Vertrouwen

Ook wil Van der Plas graag weten wat uitspraken als "het vertrouwen is weg," betekenen. Maar ja, Sigrid Kaag is lekker schooltjeziek en dus 'kan' zij deze vraag niet beantwoorden. Lekker hoor.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Jammer, want ook dit is een onderwerp dat er toe doet, aldus Van der Plas. "Betekent dit hetzelfde als 'hier scheiden onze wegen'?" vroeg Van der Plas daarop ironisch.
Vervolgens riep Van der Plas het CDA op om mee te stemmen met de motie die zij vandaag indient met de oproep de deadline van 2030 los te laten.
Natuurlijk wil Van der Plas ook dat het stikstofbeleid verder wordt gewijzigd. Daarom wil ze antwoorden en andere plannen van het kabinet. "Kunt u dat niet, stap dan op," zei Van der Plas. Op die manier kan het vertrouwen misschien wél terugkomen in de politiek.
"BBB is er klaar voor," sloot ze haar inbreng af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten